‘ADA APA DENGAN DOSA’ ANGKAT ISU TUNTUTAN ANAK LUAR NIKAH

 

Bagaimana seorang ustaz menghadapi dosa silamnya sendiri apabila beliau pernah berzina sehingga melahirkan anak luar nikah? Lebih memeritkan anak itu dibesarkan sebagai seorang ‘freethinker’, tidak mempercayai kewujudan Tuhan yang satu sehingga mahu membunuh diri. 


Terbaharu, Astro Shaw membawakan filem genre drama islamik lakonan mantap Ashraf Muslim, Wanna Ali, Fasha Sandha, Haris Ismail, Adam Corrie dan Fauziah Nawi terus ke pawagam rumah anda, Astro First mulai 4 Jun 2020. 

Ada Apa Dengan Dosa (AADD) mengisahkan tentang gadis 19 tahun, Aurora yang merupakan anak luar nikah dan dibesarkan di Eropah oleh keluarga bukan Islam sejak kecil. Keadaan berubah apabila dia mendapat tahu asal usulnya. Aurora rasa tertipu dan cuba bunuh diri. 


Namun, kehadiran Khaliq memberi sinar baru buatnya dan mereka pergi ke Malaysia untuk mencari ibu bapa kandungnya. Sepanjang pencariannya, Aurora mula rasa ingin tahu erti Islam yang sebenar memandangkan dia tidak mempraktikan ajaran Islam sebelum ini. 

Sementara itu, ibu kandung Aurora, Siti Zahrah hidup dihantui dengan dosa silam. Manakala, ayah kandungnya pula merupakan ustaz terkenal, Ustaz Aariz yang cuba lari dari dosa lalu dan tidak mengakui yang Aurora adalah anak kandungnya kerana takut maruah tercalar. 


Filem arahan Rahila Ali ini awalnya dirancang untuk tayangan pawagam bermula 24 September hadapan. Namun, lanjutan daripada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), pihak penerbit Pencil Pictures & Records merasakan ini adalah masa yang sesuai untuk menayangkan filem yang sarat dengan pengajaran untuk tontonan seisi keluarga agar terus kekal berada di rumah.

Tambahan pula, sejak filem ini diuar-uarkan di platform media sosial, pihak penerbit dihujani dengan pertanyaan dan keterujaan untuk melihat sendiri filem yang ditulis oleh penulis lirik terkenal Rudy Imran.


Menurut Penerbit filem Ada Apa Dengan Dosa, Dato’ Normashayu Puteh berkata, “Sepatutnya filem Ini ditayangkan di pawagam pada bulan September ini. Namun, lanjutan daripada PKPB akibat virus Covid-19, kita perlu mengutamakan keselamatan semua orang. Selaku penerbit filem, saya tidak mahu melengahkan sebuah filem yang baik serta sarat dengan mesej pengajaran untuk dipertontonkan kepada penonton di luar sana. Manusia zaman ini sering alpa dan hanyut dengan keindahan dunia sehingga lupa pahala, dosa dan tanggungjawab. Filem ini bukanlah untuk menghakimi sesiapa. Tetapi saya harap ia mampu menjetik hati semua yang menontonnya.”

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata, “Sejak Astro Shaw memperkenalkan konsep ‘Pawagam Di Rumah Anda’ pada bulan April lalu, peminat filem tanah air mula menerima normal baharu ini dan teruja menanti filem-filem yang ditayangkan di Astro First. Ia terbukti menerusi kejayaan filem ‘Manap Karaoke’ yang mendominasi tangga nombor 1 carta Astro First selama 14 hari berturut-turut serta treler filem raya ‘Syif Malam Raya’ tersenarai dalam ‘trending’ di laman YouTube.

Susulan daripada itu, Astro Shaw dengan usaha strategiknya terus aktif membuka ruang buat para penerbit untuk membawa filem baru mereka ke Astro First dan kami di Astro Shaw akan membantu dari segi pemasaran secara kreatif bagi membuat hebahan secara meluas mengenai filem mereka.


Dengan meletakkan kepuasaan penonton sebagai keutamaan, kami cuba bawakan jalan cerita yang segar dan lain daripada kebiasaan melalui genre yang bukan hanya tertumpu satu genre popular sahaja. AADD mempunyai isu dan mesej yang jarang dibincangkan secara terbuka menerusi filem mahu pun drama tetapi berlaku dalam masyarakat kita. Kami rasakan intipati yang diselitkan dalam jalan cerita ini bukan sahaja mampu menghiburkan penonton malah turut berkongsi pemahaman dan mesej baru.”

AADD menjalani penggambaran di beberapa lokasi menarik di Scotland dan Malaysia pada 2018. Manakala, babak-babak utama diiringi dengan lagu OST bertajuk ‘Hakikat Jiwa’, nyanyian pemilik suara merdu Datin Alyah, lirik dan komposer oleh Omar K, Ikhwan Fatanna & Datin Alyah.

Ini adalah lagu ketuhanan pertama nyanyian beliau. Saksikan Ada Apa Dengan Dosa yang ditayangkan terus ke pawagam rumah anda, Astro First di saluran 480 bermula 4 Jun 2020.


Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton Ada Apa Dengan Dosa selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Untuk mendapatkan info terkini mengenai filem ini, sila layari Instagram, Facebook dan Twitter Astro Shaw. - 


Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS