MENAMBAH SENTUHAN KETENANGAN DI HARI RAYAHari Raya sentiasa menjadi perayaan yang membawa kegembiraan kepada kita. Inilah masanya di mana umat Islam meraikan kejayaan mereka melawan pelbagai godaan sepanjang bulan Ramadan. Malah, sambutan tahun ini amat istimewa kerana rakyat Malaysia berdiri bersama untuk mengamalkan penjarakan sosial, bersatu dalam usaha kita dengan terus berada di rumah. 

Sambil kita meneruskan amalan ini, kita faham bahawa ada kemungkinan kita tidak dapat meraikan Hari Raya ini dengan tradisi rumah terbuka dan pertemuan keluarga seperti yang selalu kita lakukan. Bagaimanapun, ketika kita bersedia menyambut Hari Raya dengan cara berbeza, ia tidak bermakna kita perlu melupakan tradisi lain seperti menghias semula rumah kita. Anda akan terkejut bagaimana dinding tumpu yang bercat baru akan membantu menceriakan suasana perayaan. Apatah lagi, Raya memang dan akan sentiasa menjadi acara yang berwarna-warni. 

AkzoNobel, syarikat peneraju cat dan penyalut terkemuka memahami kepentingan warna dan Hari Raya. Dan oleh kerana kebanyakan perayaan dihabiskan dengan berbual di ruang tamu, kami akan kongsikan palet warna kreatif yang serasi bergandingan dengan Tranquil Dawn, Warna Tahun 2020 AkzoNobel, untuk menambah sentuhan ketenangan pada ruang tamu. 

Ruang Tamu Yang Menyerlah 

Warna Tahun 2020 AkzoNobel, Tranquil Dawn, juga dikenali sebagai Grey Jeans, adalah ton-sejuk warna hijau dan diinspirasikan oleh warna langit pagi - pilihan warna yang sesuai untuk menambah keceriaan perayaan. 

Set ruang ini memaparkan kombinasi warna mewah, seterusnya mewujudkan mood yang semarak pada ruang tamu anda. Tranquil Dawn, mengambil peranan dalam menenangkan ruang ini, bertindak sebagai kontras kepada warna terang di ruang berkenaan. 

Tambahan perabot hiasan bermotif bunga dan perabot anyaman buatan tangan, ruang ini menawarkan suasana yang bersemangat dan selesa untuk anda menikmati minum petang bersama keluarga pada Hari Raya pertama. 

Jika anda berminat untuk meniru gaya ini, berikut adalah warna yang digunakan untuk set ruang tamu (Gambar di atas): 

Cheeky Grey / 78GG 19/078 
Military Green / 50GY 13/136 
Tranquil Dawn / (Grey Jeans 45GY 55/052) 


Ruang Dimensi 

Dinding dwi-ton adalah cara kreatif untuk memberi dimensi kepada satu-satu ruang. Ia mengindahkan bilik dengan pecahan pada ruang dinding dan merupakan cara yang kreatif untuk memberikan penampilan yang kuat dan sepadu pada perabot anda. 

Hiasan ruang ini diperindah dengan palet pastel. Warna yang membahagi dinding diletakkan lebih tinggi untuk memberi suasana kepada ruang tamu, sementara kombinasi warna dwi-ton pula menambah mood santai dan mengalukan. 

Set ruang tamu ini menggunakan: 

Mushroom Morning / 65YY 71/071 
Bellcourt Castle / 45 YY 53/151 
Tranquil Dawn / (Grey Jeans) 45GY 55/052 


Suasana Menenangkan 

Juga, apabila merancang untuk dinding tumpu anda, sangat penting untuk memahami persekitarannya kerana kita bukan saja mewujudkan dinding yang cantik, tetapi turut berfungsi. 

Set ruang ini mengindahkan arah matahari dan memerlukan dinding hijau serta tumbuh-tumbuhan untuk menyerap kehangatan dan melindungi ruang tamu anda daripada suhu tinggi. Malah dinding tumpu ini dilengkapi dengan kehangatan ton warna ambar (kuning jingga) pada bahagian bawah, yang memberikan anda mood kesederhanaan dan suasana yang menenangkan. 

Berikut adalah warna yang digunakan dalam set ruang ini: 

Tranquil Dawn / (Grey Jeans) 45GY 55/052 
Aviator Silver / 30BB 62/044 
Spiced Honey / 00YY 26/220 


Kombinasi Keceriaan 

Oleh kerana Raya sering dikaitkan dengan warna terang dan ceria, anda juga boleh menggunakan jaluran pelbagai warna seperti set ruang tamu ini. Jaluran pelbagai warna ini memberi kesan percanggahan yang bergaya, dan dengan menggunakan warna kuning dan merah jambu, ia mengimbau kembali kenangan zaman kanak-kanak. Dua warna ini juga menambah suasana riang, terang dan bersemarak pada ruang tamu, dengan Tranquil Dawn yang bertindak sebagai penyeimbang. 

Berikut adalah warna yang digunakan dalam set ruang ini: 

Tranquil Dawn / (Grey Jeans) 45GY 55/052 
Cedar Shadow / 50YR 36/263 
Sapling / 50YY 51/519 

Dengan semua cadangan yang kami berikan, kami tidak sabar untuk menambah warna baru yang menyegarkan pada ruang tamu anda. Tidak kira apa palet warna yang anda pilih, mana-mana warna itu akan menggandakan lagi mood ruang tamu anda, hiasan yang sempurna untuk sambutan Hari Raya. 

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Warna Tahun 2020 atau meneroka warna yang dibawakan oleh Dulux untuk anda, apa yang anda perlu lakukan hanyalah halakan pelayar web anda ke https://www.akzonobel.com/en/colourfutures/colour-of-the-year-2020 atau www.dulux.com.my.

Comments

Popular posts from this blog

X-CHANGE: ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

MENANG HADIAH UTAMA WANG BERBELANJA RM1 JUTA DALAM KEMPEN LICENCE TO WIN