COVID-19: SENARAI 10 SYARIKAT YANG PRIHATIN MEMBANTU RAKYATTinjauan dalam talian yang dijalankan oleh Vase.ai ke atas seribu lapan puluh tiga (1,083) rakyat Malaysia di seluruh negara, menunjukkan 10 jenama terkemuka yang menarik perhatian para pengguna dalam tempoh yang mencabar ini.

Dalam satu tinjauan terbuka, seribu lapan puluh tiga (1,083) rakyat Malaysia diminta untuk menyenaraikan semua jenama yang telah menunjukkan rasa prihatin kepada pengguna semasa wabak COVID-19. 

Laporan ini memperincikan 10 jenama yang kerap disenaraikan oleh responden. Terdapat 5 jenama lain yang juga mendapat perhatian rakyat Malaysia atas usaha mereka.Tinjauan ini disertai oleh panel Vase.ai yang direkrut melalui GetVase.Com.

Hasil dapatan dari 1,083 rakyat Malaysia terhadap sokongan dan inisiatif jenama tempatan:
 • Jenama yang didapati mengambil initiatif awal pada peringkat awal COVID-19 adalah syarikat telekomunikasi.
 • Jenama kategori Kesihatan & Kecantikan membantu menangkis mitos mengenai COVID-19. Jenama ini berkongsi informasi yang berkualiti untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia. 
 • Jenama hiburan menawarkan pakej-pakej promosi dan kandungan secara percuma semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).
 • Jenama Barangan Pengguna yang Bergerak Pantas (FMCG) menyumbang dana dalam jutaan ringgit untuk membantu golongan yang memerlukan, serta para petugas barisan hadapan yang menangani wabak COVID-19.

10 jenama ini dikenali atas sokongan mereka:
 1. Digi menawarkan data & faedah internet percuma untuk perniagaan. 
 2. Celcom menawarkan perlanjutan waktu untuk akses internet tanpa had dan tempoh pembayaran pada bil. 
 3. Maxis melancarkan #KitaSapotKita untuk mendorong rakyat Malaysia untuk menyokong satu sama lain dan perniagaan tempatan pada waktu yang mencabar ini. 
 4. Dettol menangkis mitos COVID-19 bersama ‘Myth VS Truth Series’. 
 5. U Mobile turut serta dalam memerangi COVID-19 dengan menyediakan Data Internet Percuma, menaik taraf liputan mereka dan berkolaborasi bersama artis tempatan dan perniagaan. 
 6. Unifi menyediakan saluran percuma di UnifiTV, melancarkan E-Bazar, Pakej Mobil Pelajar dan Pakej Sokongan Data Internet. 
 7. Gardenia memperuntukkan RM 1 Juta untuk Bantuan COVID-19. 
 8. Astro menawarkan tontonan percuma untuk semua rakyat Malaysia. 
 9. Shopee memulakan Dana Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) COVID-19 untuk membantu petugas kesihatan barisan hadapan Malaysia. 
 10. Grab membantu petugas barisan hadapan dan memastikan rakan strategik mengambil langkah keselamatan optimum. 
Jenama-jenama ini juga penting dalam membantu untuk menangani wabak COVID-19:
 • Nestlé bekerjasama dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia, menyumbang sebanyak RM15 Juta untuk mengatasi wabak COVID-19.
 • Watson Malaysia menyumbang produk dan bekalan ke hospital dan petugas kesihatan barisan hadapan.
 • Ayam Brand menghantar 9,600 produk sedia makan kepada barisan hadapan di Hospital Sungai Buloh.
 • McDonald Malaysia menyumbang wang tunai sebanyak RM25,000 kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
 • Lifebuoy Malaysia berkongsi himpunan soalan lazim berkenaan COVID-19 dan mitos, serta fakta untuk pengetahuan rakyat Malaysia.
 • Vase.ai berkongsi maklumat tentang tabiat pengguna yang berubah semasa COVID-19.
Laporan penuh boleh didapati di: https://vase.ai/resources/covid-19/Kredit foto: Background photo created by jcomp - www.freepik.com

Comments

Popular posts from this blog

WESTLIFE BAKAL KEMBALI KE MALAYSIA UNTUK KONSERT WESTLIFE THE HITS TOUR 2024 DI RESORTS WORLD GENTING

SERTAI KEMERIAHAN ’HELLO NU SENTRAL’ BERSAMA BINTANG TERHEBAT TEMPATAN PADA 27 APRIL INI!