SYA LANCAR SINGLE SULUNG “PRETTYGIRLBOP” FEAT YUNG RAJA


Tuah pendatang baru penyanyi rap wanita pertama Def Jam Asia Tenggara, SYA seakan datang bergolek-golek! Manakan tidak, apabila single pertamanya berjudul ‘PrettyGirlBop’, mendapat sentuhan penerbit terkenal SonaOne, suatu nama yang tidak asing bagi khalayak peminat hip-hop mahupun peminat industri hiburan tanahair. 

Seakan bulan jatuh ke riba, lagu yang pada asalnya dicipta untuk SYA kemudiannya turut digandingkan dengan bintang rap popular Singapura, Yung Raja untuk melengkapkan ramuan single pertama anak kelahiran Ampang ini menjadi sempurna.


SYA bagaimanapun mengaku gementar pada masa sama berasa amat teruja apabila diberikan peluang bergandingan bersama dua nama besar hip-hop Asia Tenggara, tanpa berselindung mengakui menyimpan hasrat bekerjasama dengan kedua-dua figura hebat ini.

“Proses pembikinan lagu ‘PrettyGirlBop’ ini terjadi dengan cukup pantas. SonaOne mencipta irama dan melodi dalam masa hanya lima belas minit saja. Sebaik saja saya terima irama tersebut, saya terus karangkan lirik-lirik yang terilham secara spontan. Tidak beberapa lama selepas itu, nah.. ‘PrettyGirlBop’ pun terhasil,” katanya ringkas.

“Menariknya sedang kami asyik mencari ilham dan proses penstrukturan rangkap dalam lagu, kebetulan Yung Raja membuat panggilan video kepada SonaOne yang secara tidak langsung memberi tambahan idea dalam pembikinan single pertama saya ini. Ketika itu kami mencari apakah ‘hook’ yang mengancam dalam lagu dan Yung Raja ada formulanya. Apabila Yung Raja menyatakan persetujuan untuk turut serta menyumbangkan rangkap-rangkap rap dalam lagu PrettyGirlBop, besar hati saya apabila dapat bergabung dengan seorang penyanyi rap berbakat besar sepertinya,” tambahnya lagi dengan nada gembira.


Dedikasi “PrettyGirlBop” untuk memperkasakan semangat kaum hawa ketika pandemik dan ibu sebagai sumber inspirasi.

Menurut SYA, minatnya mendalam pada dunia seni dipupuk sejak daripada bangku sekolah lagi apabila dia sering menawarkan diri membuat persembahan ketika ada penganjuran majlis-majlis untuk mengasah bakatnya. Mengakui ibunya adalah sumber inspirasi dan susuk penting yang banyak beri galakan dia berkarya, ilham lagu PrettyGirlBop misalnya adalah dedikasi untuk kaum hawa supaya menzahirkan cinta pada diri sendiri.

“Seluruh negara berada dalam keadaan sukar ketika wabak pandemik melanda, lebih-lebih lagi golongan wanita berdikari dan berusaha sekuatnya demi kelangsungan hidup seharian. Ketika lagu ini ditulis, saya meletakkan keseluruhan emosi dan jiwa di kemuncak,” bicara SYA lanjut.

“Saya cuba mengubah pemahaman stereotaip ‘Pretty Girl’ yang bermaksud gadis ayu, tetapi menerusi ‘PrettyGirlBop’ saya memberi sindiran secara sarkastik dan sinikal terhadap bait-bait lirik sambil memberitahu ‘saya garang, dan saya gigit balik tau’, jadi awas ya!” tegasnya.

Pada mulanya SYA hanya menjadikan muzik sebagai ruang terapi buat dirinya, bagaimanapun melihatkan pengaruh muzik itu sendiri dapat memberi impak yang luar biasa, SYA mula mengatur langkah untuk dikenali sebagai watak penting membangunkan semangat wanita pada hari ini.


“Saya mengambil tanggungjawab untuk memberi inspirasi golongan wanita di luar sana tidak kiralah apa bidang sekalipun yang mereka ceburi untuk terus bangkit dan cekal mengharungi segala rintangan dalam kehidupan. Dek kerana motivasi itu, saya akan memastikan sebagai penyanyi rap wanita, saya akan terus berusaha dan kekal relevan setanding dengan penyanyi rap yang didominasi golongan lelaki pada hari ini, mudah-mudahan” ujarnya bersemangat.

Lagu ‘PrettyGirlBop’ telah berada dipasaran digital mulai 11 Disember 2020 di Apple Music, Spotify, Deezer, Joox, KKBOX, Youtube, iTunes dan Music Video ‘PrettyGirlBop’ boleh dionton sekarang di Youtube.


Comments

Popular posts from this blog

KL WELLNESS CITY PERUNTUKKAN RM25 JUTA UNTUK MENANGANI ISU KEKURANGAN JURURAWAT DI MALAYSIA