ABBOTT LANCAR PEDIASURE 10+ NUTRISI TUMBESARAN REMAJA


Abbott telah melancarkan PediaSure 10+, menawarkan penyelesaian nutrisi kanak-kanak terbaru mereka. Ini merupakan produk pertama Abbott yang dikhususkan untuk kanak-kanak berusia 10-15 tahun - melambangkan satu tonggak penting dalam komitmen Abbott untuk membantu menyokong potensi tumbesaran kanak-kanak yang menghadapi risiko kekurangan nutrisi. PediaSure 10+ mengandungi protein yang bermutu tinggi serta diperkaya dengan 38 nutrien, termasuk arginina dan vitamin k2 semula jadi, bagi menyokong berat badan, ketinggian dan kesihatan imuniti yang optimum.

Meskipun nutrisi penting pada setiap peringkat kehidupan, ia memberi sokongan kritikal dalam dua fasa lonjakan tumbesaran utama yang dilalui kanak-kanak. Lonjakan tumbesaran kedua bermula di awal fasa keremajaan, di mana diet mereka lazimnya lalai sekaligus menjejaskan kuantiti pengambilan nutrien. Menurut satu tinjauan kebangsaan, remaja di Malaysia bukan sahaja tidak mengambil nutrien tumbesaran utama yang mencukupi seperti kalsium, vitamin D dan zat besi, malah kerap mengabaikan pengambilan makanan di waktu makan utama1.

“Fasa keremajaan ialah fasa kedua yang kritikal bagi memaksimumkan tumbesaran linear,” kata Dr Nina Mazera Mohd Said, Pengarah Perubatan Nutrisi di Abbott. “Pengambilan nutrisi yang mencukupi dalam tempoh ini mustahak untuk menyokong tumbesaran yang lebih rancak, selain dapat membantu mengejar tumbesaran dan memenuhi potensi genetik mereka. Diet remaja Malaysia yang tidak memadai menyumbang kepada kemerosotan tumbesaran, serta menjejaskan perkembangan tulang, otot, dan fungsi imun - yang memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan mereka.”

Kanak-kanak dapat mencapai sehingga 20% daripada ketinggian muktamad mereka serta 45% daripada jumlah jisim tulang manusia dewasa ketika melalui lonjakan tumbesaran. Bagi menyokong perubahan dramatik ini dalam tumbesaran dan perkembangan, remaja memerlukan sehingga dua kali ganda atau lebih nutrien tumbesaran berbanding kanak-kanak lebih muda. Namun, apabila kanak-kanak mempunyai kebebasan membuat pilihan pemakanan dan citarasa tersendiri, ibu bapa dan penjaga akan berdepan cabaran lebih besar untuk memenuhi keperluan nutrisi mereka. Diet serta pengambilan nutrien yang tidak memadai, telah mencetuskan satu trend membimbangkan di Malaysia, khususnya apabila remaja kita didapati sehingga 6cm lebih rendah daripada daripada rujukan piawaian ketinggian WHO bagi remaja berusia antara 10-17 tahun,

“Sokongan nutrisi pada fasa awal keremajaan adalah kritikal bagi mereka yang berisiko atau ketinggalan dalam tumbesaran untuk memperbetulkan tumbesaran sebelumnya dan mengejar ketinggian muktamad2, sebelum plat pertumbuhan dalam tulang ditutup di hujung akil baligh.” kata Dr Chen Seong Ting, pakar diet di IMU Healthcare

PediaSure 10+ dibangunkan berdasarkan kepakaran sains PediaSure, iaitu jenama berpengalaman lebih 30 tahun dalam mempelopori sains tumbesaran bagi memacu pemahaman impak nutrisi terhadap tumbesaran kanak-kanak. Produk bernutrisi ini membekalkan nutrien penting, termasuk lebih kandungan protein dan nutrien tumbesaran untuk menyokong petumbuhan linear dan kualiti tulang ketika lonjakan tumbesaran terakhir melalui:

2x jumlah kalsium dan vitamin k2 semula jadi untuk menyokong perkembangan tulang berbanding dengan varian PediaSure 1-10

100% keperluan Vitamin D harian (dengan dua hidangan sehari)

Antioksidan (Vitamin C, Vitamin E, dan zink) serta prebiotik FOS bagi membantu meningkatkan sistem imun badan


Didatangkan dalam perisa coklat dan vanila, PediaSure 10+ kini boleh didapati di seluruh Malaysia di kebanyakan peruncit dan kedai dalam talian yang utama, dengan harga runcit saranan RM99.90. Untuk maklumat lanjut tentang PediaSure 10+, layari https://pediasure.com.my/ atau facebook.com/MyAbbottCares.

Feature photo by: People photo created by our-team - www.freepik.com

Comments

Popular posts from this blog

TIKTOK PERKASA IBU BAPA, SATUKAN SUARA KEIBUBAPAAN DI ERA DIGITAL

THE EXPERTS - FILEM AKSI HEIST YANG DINANTIKAN 2024, TAMPILKAN BARISAN PELAKON HEBAT TANAH AIR

MENANG BESAR DI KEMPEN "GOLDEN TICKET' DI ALAMANDA PUTRAJAYA