PROGRAM ISTANA BUDAYA 2022 BAKAL HANGATKAN SEMULA PENTAS SENI

 

Program Istana Budaya 2022 telah dilancarkan dengan rasmi oleh YB. Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) bertempat di Lambang Sari, bangunan panggung Istana Budaya baru-baru ini.

YB. Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyempurnakan gimik pelancaran

Sebanyak 12 program telah dirancang dan disusun untuk pengisian program Istana Budaya 2022 iaitu lima (5) program terbitan Istana Budaya iaitu “Konsert Lagu Rakyat”, “Konsert Orkestra Simfoni Kebangsaan Peter & The Wolf dan The Carnival of the Animals”, tari “Sulur & Nakasari”, dramatari “Ratu Kuning Langkasuka” dan teater muzikal “Jula Juli Bintang Tujuh”.

Tarian Selamat Datang

Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun

Teater Muzikal “Jula Juli Bintang Tujuh”

Teater Muzikal “Jula Juli Bintang Tujuh”

Thunder — Kaleidoscope VI Drumming Festival 2022

Konsert Orkestra Simfoni Kebangsaan Peter & The Wolf dan The Carnival of the Animals

Selain itu, program luar yang telah diluluskan untuk pementasan setakat ini adalah “Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun”, “Konsert Seniman Negara Dato’ Seri Ahmad Nawab”, “5 Malaysia Golden Global Awards (MGGA)”, “Thunder — Kaleidoscope VI Drumming Festival 2022” serta tiga teater iaitu “Antara Tiga”, “Tanjong” dan “Teater Muzika Moyang Salleh”.

Menurut YB. Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dalam ucapan pelancaran, usaha menghangatkan semula aktiviti seni persembahan pentas untuk tahun 2022 perlu dipergiatkan. Katanya, kewujudan ruang-ruang pementasan di Istana Budaya yang dapat memberi peluang pekerjaan serta kepuasan berkarya kepada penggiat seni, turut menyumbang ke arah kelangsungan ekonomi industri tersebut.


Istana Budaya juga perlu terlibat dengan penghasilan karya seni budaya bermutu dan mempunyai nilai estetika tinggi untuk produk teater, muzik dan tari yang mampu memberi tafsiran positif terhadap keunikan budaya tempatan,” tambah beliau lagi.

YB Dato’ Sri Hajah Nancy turut mengumumkan insentif pengecualian cukai pendapatan sebanyak 50 peratus ke atas pendapatan berkanun yang diberikan kepada syarikat yang menganjurkan aktiviti kesenian dan kebudayaan, yang diluluskan oleh MOTAC bermula dari tahun 2022 hingga 2025.


Insentif cukai tersebut terbuka kepada semua penganjur berkelayakan meliputi kategori persembahan pentas kesenian dan kebudayaan termasuk seni muzik, tari, lakon, seni mempertahankan diri, adat budaya, kesusasteraan dan audio visual termasuk media interaktif.

Beliau berharap agar insentif tersebut dapat membantu melonjakkan semula industri seni persembahan pentas dan memberi dorongan kepada penggiat seni untuk terus bergiat aktif.

Pada tahun lalu, Istana Budaya telah menerima penonton hampir enam (6) ribu penonton untuk 11 program dalam tempoh lima (5) bulan yang dibenarkan beroperasi tahun lalu. Hasil pendapatan jualan tiket pula bagi tahun 2021 adalah sebanyak RM130 ribu. Kedua-dua jumlah ini dijangka meningkat semula pada tahun 2022 yang termasuk hasil sewaan ruang sejajar dengan kenaikan penerimaan persembahan dari syarikat produksi tempatan dan agensi kerajaan yang lain.

Sehingga kini, Istana Budaya masih menerima permohonan untuk penyewaan ruang Panggung Sari bagi tahun 2022 dan 2023 mengikut kesesuaian program serta tarikh yang akan dipohon oleh penganjur.

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://istanabudaya.gov.my/

Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS

SAMBUTAN PERTENGAHAN TAHUN ESLITE SPECTRUM 2024 - ESLITE GĀ LÁ BERMULA 12 JUN!