SHOPEE: MASA DEPAN E-DAGANG DENGAN INFLUENCERS DI MALAYSIA


Baru-baru ini, Shopee Malaysia menganjurkan Masa Depan E-Dagang dengan Influencers di Malaysia, sebuah forum maya yang membincangkan keterkaitan komuniti influencers dalam talian. Panel tersebut menampilkan tiga speaker ucaptama: Hanita Sayuti (Shopee Bintang Seller), Nikki Wong (Shopee Livestream Influencer), Syazwani Md Saad (Shopee Affiliate), dan Encik Kenneth Soh (Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia).


Menekankan kuasa penstriman langsung untuk membina hubungan yang lebih menarik dan diperibadikan dalam talian, Kenneth Soh berkata: “Di Shopee, kami mempunyai ekosistem influencers yang dipercayai — mereka adalah rakan pengguna dan penjual sendiri yang memberikan pengalaman tulen semasa Kempen Besar. 

Walaupun beribu-ribu pembeli menonton Shopee Live setiap hari, tidak semua orang menonton semata-mata untuk tujuan membeli-belah. Malah, 27% daripada pembeli kami yang ditinjau menonton Shopee Live untuk kandungan hiburan dan pendidikan. Sebagai contoh, dalam program "Mum's Club Show" Shopee Live, komuniti ibu influencers berbincang tentang topik kesihatan yang berkaitan dengan ibu lain, anak-anak dan juga kanak-kanak berkeperluan khas.”“Ini adalah saluran yang semakin penting untuk penjual memacu penukaran di pasaran. Data kami menunjukkan bahawa 75% pelanggan yang ditinjau mengikuti video tutorial influencer untuk menyelesaikan masalah dan mengembangkan pengetahuan produk mereka."Hanita Sayuti, Penjual Bintang Shopee yang juga menjalankan perniagaan wangian bernama Zheo Lab berkata, “Pemasaran influencer adalah penting untuk pemilik perniagaan sebagai titik sentuh untuk pembeli. Tiada batasan jenama atau produk. Secara peribadi saya akan melibatkan diri dengan selebriti tempatan, Dato Rosyam Nor sebagai duta Cat Perfume saya, salah satu produk terlaris saya di Shopee. Video promosi kami telah pun disiarkan secara langsung dan kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih ramai influencers pada masa hadapan.”

Bercakap tentang masa depan e-dagang, influencers Nikki Wong (pemilik kedai Bitcraft) dan Syazwani Md Saad (penilai produk rumah dan kehidupan) kedua-duanya bersetuju bahawa mendengar dengan empati dan membangunkan kandungan yang diperibadikan adalah penting untuk membina kesetiaan pelanggan jangka panjang. Nikki berkongsi, “Konsistensi melahirkan kebiasaan, kebiasaan melahirkan keyakinan, dan keyakinan melahirkan jualan. Saya tidak berniat untuk bersiaran langsung hanya untuk mendapatkan jualan, tetapi untuk berkongsi sesuatu yang baik dengan pengikut saya seperti yang saya lakukan kepada rakan.” 

Nikki adalah sebahagian daripada komuniti All Stars Shopee Live, kumpulan influencers yang aktif yang kerap berkongsi ulasan produk, petua DIY dan juga maklum balas tentang suapan strim langsung masing-masing.

Swazwani menambah: “Saya mengamalkan ketelusan dan konsistensi kerana saya menarik orang yang berkongsi nilai saya. Saya pastikan untuk menyapa pengikut saya setiap pagi dan berkongsi tentang hari saya dengan mereka. Proses ini mengambil masa. Kami tidak perlu takut untuk bertanya dan bekerjasama dengan perniagaan dan jenama untuk meningkatkan pengalaman dan pendedahan kami.”

Dalam tinjauan “Masa Depan E-Dagang dengan Influencers di Malaysia” terhadap 2,459 pembeli, 75% pembeli Malaysia menyatakan bahawa mereka mahu berasa lebih berhubung melalui ikatan dan berinteraksi dengan pengikut, memupuk hubungan jenama yang kukuh dan kekal relevan. Dalam erti kata lain, untuk membuktikan diri mereka pada masa hadapan dan menonjol dalam khalayak ramai, Shopee menggalakkan influencers untuk terus membina kesetiaan dengan menjadi tulen dalam kandungan dan penglibatan mereka.Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS