SIRI VIVO X90 DENGAN KAMERA BERKUASA TINGGI KINI TERSEDIA DI MALAYSIAvivo hari ini secara rasmi melancarkan telefon pintar perdana siri X terbaharu– siri vivo X90. Tersedia dalam dua varian – X90 dan X90 Pro, siri ini menampilkan set ciri-ciri kamera termaju yang baharu dan peningkatan prestasi menyeluruh yang dikuasakan oleh teknologi cip dwi-perdana tercanggih yang menampilkan kamera utama 1-inci bersama cip V2 eksklusif, sebagai tambahan kepada kerjasama berterusan syarikat dengan ZEISS dari segi pengimejan dan inovasi sistem kamera, termasuk optik, salutan anti-reflektif, perisian dan penyepaduan sistem.

"Siri vivo X90 baharu menggabungkan inovasi dalaman kami dengan beberapa teknologi pengimejan terkemuka industri untuk membawa kepada pengguna barisan telefon pintar yang lengkap untuk menangani beberapa keadaan paling mencabar, seperti fotografi malam dan videografi," kata Mike Xu, Ketua Pegawai Eksekutif vivo Malaysia. "Saya berbangga dengan kemajuan kami ke arah menjadikan siri X perdana sebagai barisan utama industri untuk prestasi hebat yang menyeluruh."

Spesifikasi Pengimejan Berkuasa Tinggi, Lonjakan Jauh Ke Hadapan

Generasi baharu sistem pengimejan kejuruteraan bersama vivo ZEISS menggabungkan naiktaraf perkakasan dan perisian yang cemerlang. Ia mengetengahkan sensitiviti cahaya yang dipertingkat, apertur, pemprosesan warna semula jadi dan penstabilan untuk pengalaman kamera kompak yang mudah dan intuitif. Siri vivo X90 menampilkan sistem tiga kamera belakang, masing-masing dengan pematuhan yang diperakui dengan Salutan ZEISS T*.

vivo X90 Pro melangkaui batasan pengimejan telefon pintar dengan Kamera Utama 50MP ZEISS 1-inci, Kamera Potret 50MP dengan Sensor Besar dan Kamera Sudut Lebar 12MP. Kamera utama pada vivo X90 Pro menggunakan sensor IMX989 1-inci, terbesar dalam industri setakat ini. Apertur besar f/1.75 dan saiz piksel besar 3.2 μm (4-dalam-1) pada vivo X90 Pro meningkatkan pengambilan cahaya setiap piksel, membolehkan imej malam yang lebih terang dan tulen. Berbanding dengan sensor GNV yang digunakan dalam generasi X sebelumnya, kawasan fotosensitif sensor IMX989 baharu telah meningkat sebanyak 77%, dengan kapasiti pengambilan cahayanya meningkat sebanyak 43%.

Kamera Potret 50MP menampilkan lensa potret ultra-sensing, dengan sensor IMX758 yang membantu mencapai apertur f/1.6. Dengan sokongan sistem penstabilan, lensa apertur besar yang eksklusif dan teknologi sensor 4-dalam-1, vivo X90 Pro menghasilkan potret terperinci dan sangat teliti, walaupun dalam cahaya malap.

vivo X90 Pro turut memperkenalkan teknologi penstabilan imej optikal (OIS) bebas yang dibangunkan oleh vivo, membolehkan pembetulan penstabilan yang lebih pintar dan tepat berbanding OIS standard. Ia juga menyokong Sistem OIS Pemusatan Aktif, dengan ketara mengurangkan comot antara bingkai dan gerakan kabur.

Bagi vivo X90, ia mengetengahkan Kamera Utama Warna Sebenar VCS 50MP, Kamera Potret Profesional 12MP dan Kamera Sudut Lebar 12MP. Kamera Utama Warna Sebenar VCS mengoptimumkan spektrum sensor untuk mencapai sasaran warna RGB dengan lebih baik, memperbaik warna asli imej, memastikan konsistensi warna dan merendahkan tahap hingar.

Ciri Kamera tahap-Pro untuk Merakam Kenangan Hidup, Siang atau Malam

Sensor kamera yang dinaik taraf, cip pengimejan V2 eksklusif vivo, algoritma AI yang dibangunkan secara dalaman dan Optik ZEISS dengan Salutan T* berfungsi bersama-sama untuk meningkatkan lagi keupayaan fotografi malam dan astrofotografi, menjadikan Siri vivo X90 baharu sebagai teman melihat bintang yang sempurna. Alat baharu untuk penciptaan kandungan unik dan gred profesional turut diperkenalkan.

Video Malam 4K Ultra-Sensing kini boleh dihasilkan dengan mudah menggunakan algoritma Super Night Video 3.0 vivo, menyokong kepekaan foto yang luar biasa dalam persekitaran yang sangat gelap. Lebih-lebih lagi, cip V2 memastikan kejelasan walaupun pada tetapan ISO tinggi dengan algoritma pengurangan hingarnya.

vivo X90 Pro dilengkapi dengan mod Astro Di Tangan yang dibaik pulih untuk menangkap langit berbintang dengan lebih jelas tanpa memerlukan tripod. Ciri ini disokong oleh kepekaan cahaya peranti yang dipertingkatkan, teknologi penstabilan yang dinaik taraf dan teknologi fokus AI PD Malam Ekstrem baharu, yang meningkatkan ketepatan fokus. Mengambil gambar lanskap bulan dibolehkan dengan mod Super Moon, tersedia pada kedua-dua vivo X90 dan X90 Pro, yang menggabungkan peningkatan perkakasan dan algoritma Super Night 3.0 baharu. Pada waktu kebiruan, tempoh sebelum matahari terbit atau selepas matahari terbenam di mana matahari berada di bawah ufuk, teknologi pembahagian langit vivo mengoptimumkan warna rona biru manakala algoritma Pendedahan Bergandanya menyatukan landskap dan bulan menjadi satu imej yang menakjubkan.

Ciri AI Night View menangani cabaran untuk mendapatkan rona yang tepat dalam foto malam. Dikuasakan oleh pembelajaran rangkaian AI, AI Night View boleh menangkap sehingga 10 bingkai dalam RAW sambil mengekalkan julat dinamik yang tinggi. Ia mengenalpasti elemen seperti langit dan wajah manusia dalam suasana malam dan menjalankan segmentasi untuk memperhalusi tona dan warna setiap segmen. Ia memproses tona HDR dengan kedalaman warna sehingga 22-bit untuk peralihan warna yang lebih halus.

ZEISS Natural Color 2.0 dalam Siri vivo X90 baharu telah ditentukur lebih lanjut untuk mempersembahkan warna dengan lebih tulen dan tepat, menghasilkan imej yang ditangkap lebih mirip kepada apa yang dilihat dengan mata kasar.

Buat pertama kalinya, Paparan Warna Asli ZEISS baharu kini ditambah pada tetapan gaya warna skrin, memastikan warna yang ditangkap tidak terjejas oleh paparan. Kini setiap paparan individu vivo X90 dan vivo X90 Pro akan ditentukur untuk menjamin bahawa penampilan warna paparan hampir sempurna.

Satu lagi ciri penciptaan yang berkuasa ialah Tangkapan Gerakan Sifar-Lengah-Pengatup, yang menjadikan tangkapan gerakan lebih mudah berbanding sebelum ini. Lengah sifar-saat bermakna apa yang anda lihat ialah apa yang anda perolehi dalam detik penting, walaupun dalam tetapan cahaya malap. Dalam mod Sukan dan mod Sukan Malam, gabungan pengatup berkelajuan tinggi dan algoritma pengesanan gerakan boleh membekukan bingkai serta-merta, memastikan mana-mana subjek yang bergerak pantas kekal jelas.

Siri ini juga membawakan kesan kreatif baharu yang dibangunkan bersama oleh vivo dan ZEISS. Gaya Potret suar-Pawagam ZEISS baharu meniru kesan suar yang dilihat dalam banyak filem klasik. Pengguna juga boleh menangkap landskap miniatur unik menggunakan Kesan Miniatur ZEISS. Kesan ini hanya memastikan sebahagian kecil imej landskap tajam untuk menghasilkan ilusi pemandangan kecil tanpa perlu menyunting selepas itu.

Peranti Berkuasa Tinggi untuk Prestasi dan Permainan Menyeluruh

Siri vivo X90 menampilkan keupayaan pemprosesan yang berkuasa, bateri yang besar, teknologi pengecasan pantas dan paparan yang menakjubkan, sesuai untuk kerja atau permainan. Tetapan dwi-cip bagi Siri vivo X90 baharu merangkumi cip MediaTek Dimensity 9200 dan vivo V2. Dengan Dimensity 9200, kedua-dua vivo X90 Pro dan vivo X90 telah mencapai markah Penanda Aras AnTuTu yang tinggi masing-masing sebanyak 1.26 juta dan 1.22 juta, menunjukkan lonjakan besar dalam prestasi. Siri vivo X90 disertakan dengan LPDDR5X untuk vivo X90 Pro dan Enhanced LPDDR5 bagi Vivo X90, Extended RAM 3.0, yang menambah sehingga 8GB memori lanjutan, serta UFS 4.0 + MCQ dan Defragmentasi Dalaman UFS, menawarkan pemprosesan yang lancar dan menyokong lebih aplikasi aktif.

Siri vivo X90 baharu menyokong teknologi Dual-Cell FlashCharge 120W, yang meningkatkan kelajuan pengecasan dan hayat bateri berkapasiti besar 4870mAh pada vivo X90 Pro dan 4810mAh pada bateri besar vivo X90. Selain itu, vivo X90 Pro juga menyokong Wireless FlashCharge 50W.

Siri vivo X90 baharu menawarkan dua mod pengecasan: mod pengecasan pantas dan mod seimbang. Dalam mod pengecasan pantas, vivo X90 Pro boleh dicas sehingga 50% dalam 8 minit dan 10 saat, manakala vivo X90 boleh dicas sehingga 50% dalam masa 8 minit sahaja. Mod seimbang sesuai untuk pengecasan harian, hanya memerlukan 29 minit untuk vivo X90 dan vivo X90 Pro untuk mengecas bateri sehingga 100%. Selain itu, peranti ini mempunyai Perlindungan Keselamatan 24-Dimensi dan Pensijilan Sistem Pengecasan-Pantas Selamat TÜV Rheinland untuk keselamatan pengecasan yang terjamin.

vivo X90 Pro mempunyai Sistem Penyejukan Cecair Kebuk Wap Ultra Besar yang dibuat dengan struktur penyejukan 24-lapisan, dan kebuk wap terbesar antara model X Pro yang meliputi kawasan seluas 4,002 mm², untuk menyingkir dan menebat haba yang lebih cekap. Selain itu, reka bentuk bingkai yang inovatif mengurangkan pemindahan haba daripada CPU ke bingkai, sekali gus membolehkan kawasan utama di mana tangan pengguna menyentuh telefon apabila dipegang secara mendatar kekal sehingga 2℃ lebih sejuk semasa aktiviti pemprosesan berat.

Kedua-dua vivo X90 dan vivo X90 Pro mempunyai Skrin Perlindungan Mata Ultra Vision 6.78-inci, membawakan kesan paparan seperti pawagam dan perlindungan mata gred profesional apabila melihat paparan. Skrin melengkung 3D menampilkan kawasan tontonan yang lebih besar, dengan 1.07 bilion warna, dan gamut warna lebar 100% DCI-P3 yang memberikan warna yang kaya dan semula jadi untuk pengalaman tontonan yang lebih baik. Paparan ini juga memiliki ciri HDR10+ dan menyokong cahaya biru rendah SGS, gerakan kabur rendah, kerlipan rendah, pensijilan cahaya biru rendah AI, serta kadar segar semula sehingga 120 Hz, menawarkan visual halus dan lembut yang sesuai untuk permainan.

Telefon pintar vivo X90 Series menawarkan Mod Perlindungan Mata Pintar peringkat-cip, dibangunkan oleh vivo dan MediaTek untuk memantau dan mengawal perkadaran cahaya biru secara bijak dalam masa nyata sambil mengimbangi warna untuk penjagaan mata tambahan. Paparannya diperbuat daripada bahan pencerahan Q9 baharu, yang juga mengurangkan cahaya biru dengan berkesan. Modulasi Nadi-lebar (PWM) frekuensi-tinggi pada frekuensi tinggi sehingga 2,160Hz digunakan untuk mengurangkan kerlipan skrin, manakala peredupan lancar 16,000-tahap membantu melaraskan kecerahan skrin berdasarkan keadaan cahaya, memastikan keselesaan mata.

Telefon pintar Siri X90 juga mempunyai Pembesar Suara Dwi Stereo dan Motor Linear X-Axis untuk pengalaman audio-visual yang lebih mengasyikkan dan maklum balas sentuhan yang kaya untuk permainan mudah alih terkemuka. Dalam vivo X90 Pro, algoritma Speaker Boost 4.0 mengembangkan medan bunyi dan memanjangkan julat frekuensi rendah untuk pengalaman yang lebih mengasyikkan, manakala Motor Linear X-Axis menyediakan getaran balas untuk lebih 200 senario berbeza. Ia juga menyokong Getaran Permainan 4D.

Rekaan Baharu Asli untuk Pengalaman Premium

Siri vivo X90 baharu didatangkan dengan reka bentuk baharu yang berani diilhamkan oleh lingkaran Fibonacci untuk memberikan rupa yang seimbang dan unik. Jalur mendatar, atau Skyline, diperkenalkan pada bahagian belakang untuk membahagikan zon berfungsi dengan jelas. Reka bentuk keratan mengimbangi fokus visual, menjadikan modul kamera kelihatan kurang menonjol.

Dicipta berdasarkan reka bentuk kamera profesional, siri vivo X90 baharu menyepadukan tiga kamera belakang menjadi satu "Big Eye" untuk mencipta rupa keseluruhan bersepadu, memperlihatkan sistem kamera berkuasa di dalamnya. Dilapisi dengan Corning's Gorilla Glass dan salutan ultra-keras, anti-reflektif pada permukaan, kekerasan keseluruhan kanta kaca mencapai 6 pada skala Mohs. Ia lebih keras, tahan terhadap kejatuhan dan calar serta mempunyai transmisi cahaya yang lebih tinggi. Selain itu, Big Eye diletakkan di dalam hiasan cincin Halo keluli tahan karat gred-pembedahan untuk perlindungan kanta.

vivo X90 Pro didatangkan dalam warna Legend Black abadi. Bahagian belakang dilitupi dengan kulit vegan berbatu yang mewah, mesra alam, tahan noda dan tahan lasak. vivo X90 Pro mempunyai penarafan IP di tahap IP68 untuk rintangan air dan habuk. Bagi vivo X90, ia didatangkan dalam Breeze Blue dan Asteroid Black, kedua-duanya menampilkan kaca belakang AG fluorit yang indah, licin untuk disentuh, serta kalis cap jari dan kotoran.

Harga dan Kesediaan

vivo X90 Pro kini boleh didapati pada harga RM4,999 dan vivo X90 boleh didapati pada harga RM3,699. Barisan terbaharu Siri vivo X90 boleh didapati di semua kedai konsep vivo, pengedar sah, E-Store rasmi vivo Malaysia (X90) (X90 Pro), dan kedai utama rasmi vivo Malaysia di Shopee (X90) (X90 Pro), Lazada (X90) (X90 Pro) dan TikTok (X90) (X90 Pro).

Mulai 4 Februari 2023, pelanggan yang membeli siri vivo X90 di Kedai Konsep vivo akan menerima hadiah eksklusif bernilai sehingga RM1,300, termasuk pengecas FlashCharge vivo 120W dengan kabel jenis-C, jaminan 1+1 tahun, perlindungan skrin 1 tahun dan jaminan bateri 1 tahun. Selain itu, pelanggan akan menerima vivo TWS Air bernilai RM179 untuk pembelian vivo X90, dan Joyoung Electric Baking Pan bernilai RM399 untuk pembelian vivo X90 Pro.

Untuk maklumat lanjut mengenai Siri vivo X90, sila layari laman rasmi vivo Malaysia.


Comments

Popular posts from this blog

X-CHANGE: ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

SALAD ATELIER MERAIKAN ULANG TAHUN KE-10 DENGAN MENGADAKAN PROMOSI ISTIMEWA DAN AKTIVITI PENGAKTIFAN SEPANJANG TAHUN