LE FRENCH FESTIVAL EDISI KE-18 LEBIH MERIAHPerancis kembali lagi! Acara Perancis tahunan yang dinantikan Malaysia kini kembali dengan edisi ke-18 Le French Festival (LFF). Dari 4hb April hingga 12hb Mei, LFF telah bersedia untuk membawa rakyat Malaysia ke dalam pengalaman yang sungguh menarik dalam acara-acara menawan termasuk pemilihan pawagam Perancis, pameran seni, persembahan muzik dan teater, gastronomi dan banyak lagi.

Sejak penubuhannya pada tahun 2001, LFF telah berkembang secara beransur-ansur sebagai jambatan penukaran budaya antara Perancis dan Malaysia ketika berjaya menubuhkan akar-akarnya di empat bandar utama, menjangkau puluhan ribu penonton: Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

Untuk kali pertama, edisi ini dengan bangganya akan dibentangkan oleh GH Mumm Champagne, Champagne No. 1 Grande Maison di Perancis, dan Golden Screen Cinemas (GSC) sebagai kolaborato3r lama dan rakan kongsi French Film Festival - membawa bersama pesta untuk semua orang dari semua lapisan masyarakat termasuk keluarga dan kanak-kanak, peminat Perancis, peminat filem, dan makanan-makanan antara lain. Sesetengah program pesta Perancis bahkan direka khas untuk sekolah dan universiti.

Buat kali pertama dalam sejarah LFF, penganjur Alliance Française (AFKL) dan Kedutaan Perancis di Malaysia bukan sahaja akan mengendalikan pelbagai program dan artis dari Perancis tetapi juga akan memainkan peranan pengarah sambil bekerjasama dengan syarikat teater yang diakui secara nasional di Malaysia, KL Shakespeare Players (KLSP) untuk mencipta prestasi khas untuk LFF 2019: tafsiran semula “Cyrano de Bergerac” (“The Story of Cyrano de Bergerac”) dianggap sebagai drama yang paling terkenal di teater Perancis.Encik Jacques Bounin, Pengarah Alliance Française Kuala Lumpur berkongsi bahawa dengan Malaysia sebagai rakan ekonomi Perancis kedua terbesar di ASEAN, pertukaran budaya dan peruntukan penting dalam semua segmen pertumbuhan bagi kedua-dua negara.

“Platform pertukaran seperti ini tidak dapat dielakkan yang membolehkan semua orang menyatakan dan berinteraksi dengan, tanpa adanya sempadan budaya. Dengan sejarah abadi LFF, kami digalakkan untuk melihat persaingan di antara Malaysia dan Perancis berkembang kerana kami diberi penghormatan untuk mencapai kemuncak perjalanan kami (sehingga kini) di mana tahun ini, kami diberi peluang istimewa untuk bekerjasama dengan rakan kolaborator tempatan untuk mencipta dan menyampaikan kandungan Perancis oleh rakyat Malaysia,” kata Mr. Bounin semasa siding akhbar.

LFF 2019 akan menampilkan trend dan hiburan terkini dari Perancis termasuk:
 • French Film Festival terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 16 filem Perancis yang memenangi anugerah (dengan sarikata Bahasa Inggeris)
 • Pelbagai artis muzik dari Malaysia mempersembahkan muzik Perancis
 • Pertunjukan teater dan tarian secara langsung
 • Acara Art de Vivre termasuk merasa makanan & minuman Perancis, kelas memasak dan banyak lagi!
Beberapa acara menarik lain untuk ditinjau di LFF 2019 termasuk:
 • "FUNAN" – Nikmati filem animasi Perancis yang memenangi Anugerah Filem Terbaik di Annecy Animated Film Festival 2018, yang ditulis dan diarahkan oleh pembikin filem berbakat Perancis, Denis Do.
 • "Paris, oleh Lorànt Deutsch" – Perjalanan di sepanjang sungai Seine dengan pelakon dan penulis Perancis terkenal Lorànt Deutsch dalam pertunjukan teater yang meriah.
 • "Exit" – Persembahan hip-hop luar biasa yang lucu dan remeh, oleh Art Move Concept.
 • Pameran Seni Pop "Brand New World" – Mengagumkan karya artis Perancis kontemporari Argadol yang dibuat secara eksklusif untuk Festival Perancis Le 2019 yang menggambarkan cabaran global semasa melalui Visual dan Street Art yang menakjubkan.
 • Bengkel roti artisan dengan PAUL – Pelajari untuk membuat roti Perancis secara langsung dari Master Bakers PAUL, Duta seni de vivre Perancis.
Mengulas mengenai jangkaan pesta tahun ini, Cik Fanny Surzur, Penyelaras Kebudayaan dari Alliance Française Kuala Lumpur berkongsi bahawa edisi LFF tahun ini berusaha untuk menggalakkan Malaysia lebih terlibat dan mengalami pengalaman Perancis, dengan bekerja dan menyokong seni tempatan untuk mencipta kandungan yang bergema dengan rakyat Malaysia dan Perancis.

"Bukan sahaja kami mewujudkan acara istimewa bersama dan untuk rakyat Malaysia, tetapi juga memastikan program kami memenuhi keperluan rakyat Malaysia dari semua peringkat umur. Ambil kisah Cyrano de Bergerac sebagai contoh, walaupun ia mungkin satu literatur klasik yang berat, bersama-sama dengan KL Shakespeare Players kita dapat menterjemahkan dan mereka bentuk dua rancangan: versi kanak-kanak dan versi untuk orang dewasa – kerana kebudayaan Perancis adalah untuk semua dan semua dapat menikmatinya bersama-sama, "tambah Cik Fanny.

Peminat pesta boleh menantikan Le French Festival 2019 di bandar-bandar dan tarikh di bawah:
 • Kuala Lumpur : 4 April – 28 April
 • Penang : 25 April – 5 Mei
 • Johor Bahru : 2 Mei – 5 Mei
 • Kota Kinabalu : 9 Mei – 12 Mei

Mengemukakan persidangan akhbar LFF 2019 adalah tetamu khas dan pelakon, pengarah, dan pelawak Malaysia yang berpengalaman, Cik Sharifah Amani yang merupakan penyokong setia bagi kepelbagaian dalam filem dan penggemar filem Perancis.

Le French Festival 2019 dimungkinkan dengan sokongan penyampai G. H. Mumm dan rakan kongsi French Film Festival Golden Screen Cinemas, serta pelbagai penaja Malaysia dan Perancis termasuk:

Penaja
G.H. MUMM, Sofitel KL Damansara, Pullman KLCC, Novotel KLCC, Mercure KL Shaw Parade, Air France, Thalgo, Peugeot, Airbus, Atalian, BNP Paribas, Danone, Naval Group, CCI France Malaysia - CCIFM, ESCATEC, Intermovers, Paul, and Vinci.

Rakan Kongsi
Brew n Brush, Chez Gaston, Club Med, The French Academy, Hotel Equatorial Penang, Istana Budaya, Kamerata Kuala Lumpur, KL Shakespeare Players, Institut Français, Malongo, Monin, Nathalie Gourmet Studio, Opika, SOL Wellness, Tina Barrat, Damansara Performing Arts Center (DPAC), Gallery des Artistes, MATIC, No Black Tie, Pavilion KL. 


Untuk maklumat lanjut, sila layari www.lefrenchfestival.com.my atau laman Facebook facebook.com/lefrenchfestivalmy
Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS

SAMBUTAN PERTENGAHAN TAHUN ESLITE SPECTRUM 2024 - ESLITE GĀ LÁ BERMULA 12 JUN!