IRFAN HARIS BAWAKAN VOKAL LEBIH DEWASA DALAM 'MILIK'


Debut lagu ‘Patung’ setahun lalu yang dinyanyikan beliau ternyata menjadikan nama penyanyi remaja yang sedang menginjak dewasa ini disebut-sebut sebagai pelapis muda industri muzik tanah air.

Dengan memiliki vokal yang unik, anak muda asal Johor Bahru, Johor, Irfan Haris Othman atau lebih terkenal dengan panggilan Irfan Haris, muncul dengan single terbaharu berjudul ‘Milik’ terbitan Rocketfuel Entertainment setelah hampir setahun tidak keluar dengan mana-mana single.

Single yang berentak pop moden ini telah dicipta oleh Irfan sendiri bersama barisan komposer-komposer terkemuka tanah air seperti Mike Chan, Ajay Amai, Nick Ariff, Glow Rush, Nappie Hassan dan Kaler-J.


“Lagu ini berkisar tentang kisah percintaan dalam sebuah perhubungan yang asalnya merupakan hubungan di antara dua rakan baik yang kemudiannya ‘hati’ rakan baiknya itu menjadi miliknya, dan hubungan itu menjadi sangat istimewa buat lelaki tersebut.

“Pada kali ini saya membawakan genre pop moden yang tak pernah saya nyanyikan sebelum ini kerana inginkan kelainan dan mencuba sesuatu yang baru, selain mencabar diri untuk keluar dari zon selesa.

“Lagu ini juga turut memaparkan sisi vokal yang lebih dewasa sesuai dengan usia saya sekarang,” kata penyanyi berusia 20 tahun ini.

Penuntut tahun akhir jurusan diploma dalam bidang Seni Hiburan di KDU University College ini memilih untuk memberi fokus kepada bidang pelajaran terlebih dahulu.

“Pihak pengurusan Rocketfuel tidak pernah menghalang hasrat saya yang ingin meneruskan pelajaran dan mereka sangat memahami kehendak saya yang mahu menimba ilmu terlebih dahulu.

“Bayangkanlah ketika PKP, saya terpaksa melakukan aktiviti kuliah secara atas talian seperti berlakon, menyanyi dan menari, dan ternyata ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan,” kata Irfan lagi.

Mengulas lanjut mengenai single Milik, Irfan berkata, “Proses rakaman lagu ini mengambil masa selama 4 jam dan agak pendek berbanding dengan lagu-lagu yang pernah saya rakamkan sebelum ini, kerana saya dapat rasakan lagu ini serasi dengan jiwa saya.

“Banyak yang saya pelajari ketika berada di studio rakaman, selain perkara baru, ramai juga orang baru yang dapat saya bekerjasama di antaranya komposer tersohor iaitu Mike Chan.

“Mike banyak memberi tunjuk ajar serta ‘input’ yang menarik dan kreatif dalam menjiwai lagu ini agar dapat dinyanyikan dengan baik semasa di dalam studio.

Tambah Irfan, video muzik (MV) Milik telah menjalani proses penggambaran sejurus Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dimansuhkan oleh kerajaan dan mengambil masa selama 1 hari untuk disiapkan.

“Saya juga sangat teruja dengan konsep video muzik ini yang memaparkan kisah cinta di kolej, di mana saya percaya ramai remaja pernah berdepan dengan situasi sebegini, MV lagu ini sangat ringkas namun pasti memberi impak terhadap sesiapa yang menontonnya,” ujar Irfan mengajak peminatnya menghayati kisah percintaan ‘rakan baik’ dalam single terbaharunya itu.

Menurut Encik Feros Sayna, Ketua Rocketfuel Entertainment, “Pihak Rocketfuel memahami kehendak Irfan yang ingin memberi fokus terhadap bidang pelajaran dan ‘team’ Rocketfuel telah menyusun jadual seni sebaik mungkin agar tidak bercanggah dengan waktu kuliah Irfan.

“Sebagai penyanyi muda, Irfan ada potensi dan gaya vokal yang tersendiri, dan dengan kemunculan Milik dapat mengubat hati peminatnya yang selama ini ternanti buah tangan terbaru darinya.

Akhiri Irfan, “Saya berharap agar pendengar dapat menerima lagu ini kerana ia nyata berbeza daripada lagu-lagu saya sebelum ini. Dalam usia 20 tahun, saya harus lakukan sesuatu yang segar dan baru untuk terus berkembang sebagai seorang penyanyi.

“Semoga ramai terhibur dengan Milik dan bersyukur kalau ada yang menyukainya, dan teruslah menyokong karya anak-anak tempatan.


Lagu Milik boleh dimuat turun di iTunes dan dijadikan sebagai panggilan nada dering menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music, KKBox dan Deezer.

Manakala MV single ini pula boleh ditonton secara eksklusif hanya di saluran YouTube Rocketfuel Network.

Comments

Popular posts from this blog

WESTLIFE BAKAL KEMBALI KE MALAYSIA UNTUK KONSERT WESTLIFE THE HITS TOUR 2024 DI RESORTS WORLD GENTING

SERTAI KEMERIAHAN ’HELLO NU SENTRAL’ BERSAMA BINTANG TERHEBAT TEMPATAN PADA 27 APRIL INI!