KL WELLNESS CITY PERUNTUKKAN RM25 JUTA UNTUK MENANGANI ISU KEKURANGAN JURURAWAT DI MALAYSIA


Bandar pertama di Asia Tenggara yang dibina khusus untuk kesejahteraan dan penjagaan kesihatan, KL Wellness City (KLWC), telah mengumumkan biasiswa sebanyak RM25 juta oleh KL International Hospital Sdn Bhd (KLIH) untuk membiayai pendidikan kejururawatan dari institusi tempatan, bertujuan untuk menangani kekurangan jururawat yang dijangka mencapai 57.9% di Malaysia menjelang tahun 2030. Inisiatif ini, yang dimeterai dengan Perjanjian Memorandum (MoA) dengan institusi pengajian tinggi, bertujuan menyediakan kira-kira 3,000 peluang pekerjaan.

Semasa berucap di majlis penandatanganan, Menteri Kesihatan YB Datuk Seri Dr. Haji Dzulkefly Ahmad berkata, "Saya ingin mengucapkan tahniah kepada KL International Hospital Sdn Bhd (KLIH) atas sumbangan mereka sebanyak RM25 juta kepada pendidikan kejururawatan di Malaysia. Ini bukan hanya mampu mengatasi kekurangan jururawat yang dijangka dalam beberapa tahun akan datang, tetapi juga akan menyumbang kepada peningkatan kualiti serta keupayaan bakat kejururawatan di Malaysia."

MoA ini melibatkan enam institusi termasuk University College MAIWP International, IMU University, Kolej Universiti Lincoln, Kolej Kejururawatan dan Sains Kesihatan Adventist, International Medical College (IMC) dan Kolej Kejururawatan dan Sains Kesihatan Oriental Nilam. Sumbangan ini akan menampung yuran pendidikan, elaun hidup dan penginapan pelajar serta menjamin graduan lima tahun pekerjaan di KL International Hospital Sdn Bhd (KLIH) selepas tamat pengajian. Keseluruhan sumbangan RM25 juta ini akan disalurkan secara strategik selama tempoh minimum lima tahun dan seterusnya.

"Sepanjang perjalanan kami membangunkan bandar pertama di Asia Tenggara yang dibina khusus untuk kesejahteraan dan penjagaan kesihatan, kami sepenuhnya mengakui keperluan kritikal untuk mengatasi kekurangan profesional kejururawatan yang terlatih di Malaysia. Usaha sumbangan ini menyokong para pelajar kejururawatan dalam menghadapi pelbagai halangan peribadi dalam pendidikan, membolehkan mereka mendapat manfaat daripada biasiswa ini. Pada masa yang sama, ini membuka jalan pada kami untuk menyampaikan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang cemerlang dan efisien dalam masa yang sesuai, sambil memupuk bakat profesional kesihatan di Malaysia," kata Dato' Dr. Colin Lee, Pengarah Urusan KL Wellness City Sdn Bhd, semasa pelancaran hospital tertiari oleh KL International Hospital Sdn Bhd (KLIH), yang terletak di Bukit Jalil berhadapan Kompleks Pavillion Bukit Jalil, seluas 26.49 ekar yang mampu menyokong gaya hidup sepenuhnya terintegrasi dengan kesejahteraan dan kesihatan.

Acara ini juga menyaksikan penyampaian cek bernilai RM2,000 dan 'duit raya' kepada Rumah Tunas Harapan Tengku Ampuan Rahimah, Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Darul Aitam Kuala Selangor, Sekolah Agama Menengah Rakyat Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat dan Pertubuhan Amal Dan Kebajikan Anak-Anak Islam Tersisih Selangor. Sumbangan ini merupakan sebahagian daripada sokongan berterusan KL Wellness City kepada sejumlah 11 rumah dan pusat pada April 2024, merangkumi lebih daripada 350 anak-anak Malaysia tersayang. Ini sekali lagi mengukuhkan dedikasi untuk memupuk rasa perpaduan dan perayaan bersama dalam komuniti.

Terletak secara strategik di Bukit Jalil, Kuala Lumpur dengan laluan lancar ke lapangan terbang antarabangsa, hospital KLWC dijangka menjadi hospital penjagaan tertiari berkapasiti 624 katil, dengan potensi untuk diperluaskan kepada 1,000 katil. Ia dilengkapi dengan kemudahan canggih yang terkini untuk menyediakan ekosistem perkhidmatan penjagaan kesihatan menyeluruh dan bersepadu yang boleh menampung pesakit tempatan dan global. Ia dijangka mempunyai pelbagai teknologi dan peralatan perubatan bertaraf tinggi, dengan 22 bilik pembedahan termasuk kelengkapan pembedahan robotik dan dua bilik pembedahan hibrid. Dengan menawarkan pilihan perkhidmatan perubatan yang luas, daripada pembedahan rumit kepada khidmat penjagaan sekunder dan tertiari, hospital ini berusaha untuk menarik pakar-pakar terkemuka untuk meningkatkan tahap rawatan dan menggunakan Artificial Intelligence (AI) atau Kecerdasan Buatan untuk mengurangkan masa menunggu bagi pesakit.

Fasa pertama KLIH dijangka akan mencapai nilai pembangunan sebanyak RM1 bilion, dengan penyelesaian yang dijangka pada suku kedua 2026 dan pembukaan yang dijangka pada suku ketiga tahun yang sama. Pada masa ini, kerja penstrukturan telah siap dan pembinaan bangunan utama kini sedang giat dilakukan. Selain itu, hospital ini sedang berusaha mendapatkan pensijilan Indeks Bangunan Hijau, membuktikan dedikasinya kepada pembangunan lestari dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan global yang disediakan.Untuk maklumat lanjut, sila layari: http://klwellnesscity.com/


Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS

SAMBUTAN PERTENGAHAN TAHUN ESLITE SPECTRUM 2024 - ESLITE GĀ LÁ BERMULA 12 JUN!