3D SPECTRUM: DIVERSE EXPRESSION – PAMERAN SENI ARCA KONTEMPORARI YANG MERENTASI BENTUK, FIKIRAN DAN IDENTITI
Dalam usaha mengangkat seni arca sebagai medium ekspresi yang mendalam dan pelbagai, HARTA (HABIB: Action for the Revival of our Traditions and Arts) mempersembahkan pameran terbaharu bertajuk 3D Spectrum: Diverse Expression — sebuah perayaan bentuk, fikiran dan identiti yang menggabungkan tujuh pengarca Malaysia yang luar biasa.
Berlangsung dari 12 hingga 30 Julai 2025 di ruang seni HARTA, pameran ini menampilkan karya-karya oleh Fairus Ahmad, Liu Cheng Hua, Ali Bebit, Shaliza Juanna, Hilal Mazlan, Abdul Hakkam, dan Iskandar Murad — masing-masing membawa pendekatan visual dan naratif yang unik, mencerminkan perjalanan peribadi, pengaruh budaya dan hubungan yang sentiasa berkembang antara ruang dan bahan.
![]() |
Dalam Lingkaran Sunyi - Iskandar Murad |
Arca Sebagai Medium Jiwa dan Eksperimen
Melalui gabungan bahan seperti logam, tanah liat, kayu, resin, objek terbuang dan teknik digital, pameran ini membuka ruang kepada pelbagai tafsiran seni tiga dimensi — daripada akar tradisional hingga eksperimen avant-garde yang berani.
Setiap karya bukan sekadar objek fizikal, tetapi juga pengalaman emosi dan intelektual. Ada yang mengusik rasa melalui tenaga kasar logam berpintal, ada pula yang menyentuh jiwa dengan rekaan minimalis yang sunyi namun mendalam. Pameran ini bukan konvensional dan mengajak pengunjung untuk menyelami kekuatan seni arca sebagai cerminan kompleksiti jiwa manusia.
![]() |
Unbreakable - Liu Cheng |
Lebih Daripada Pameran — Ia Adalah Pengalaman
3D Spectrum: Diverse Expression bukan sekadar pameran seni, tetapi satu pengembaraan visual dan konseptual ke dalam dunia arca kontemporari Malaysia. Ia adalah penghormatan kepada potensi tanpa batas dalam bentuk dan fikiran, serta peluang untuk melihat bagaimana seni arca mampu menjadi medium yang hidup — bukan hanya untuk dilihat, tetapi untuk dirasai.
Bagi pencinta seni, pameran ini adalah jemputan untuk menyaksikan bagaimana arca boleh menjadi suara, ruang dan pengalaman yang menyentuh pelbagai lapisan identiti dan budaya.
![]() |
The Trooper Junked Tinies - Shaliza Juanna |
Maklumat Pameran:
π Lokasi: HARTA, Kuala Lumpur
π
Tarikh: 12 – 30 Julai 2025
π¨ Artis Terlibat: Fairus Ahmad, Liu Cheng Hua, Ali Bebit, Shaliza Juanna, Hilal Mazlan, Abdul Hakkam, Iskandar Murad
Comments
Post a Comment