HOSPITAL PICASO ANGKAT KESEDARAN ENDOMETRIOSIS MENERUSI IFTAR RAMADAN DAN PANEL HARI WANITA SEDUNIA
Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia dan Bulan Kesedaran Endometriosis, Hospital Picaso telah menganjurkan majlis berbuka puasa serta sesi panel khas pada 6 Mac di Hilton Petaling Jaya. Acara ini menghimpunkan tetamu jemputan bagi menekankan kepentingan kesedaran endometriosis serta keperluan penjagaan kesihatan wanita yang bersepadu dan berpasukan.
Majlis bermula dengan sesi berbuka puasa sebelum diteruskan dengan perbincangan panel bersama pakar dari Women’s Health Centre Hospital Picaso, termasuk Dr Tan Ee Ping, Dr Sharifah Halimah Jaafar, Dr Debbie Teh Sue-Jian dan Dr Michael Lim Chung Keat. Panel menekankan bahawa kesihatan wanita sering memerlukan koordinasi merentas kepakaran, khususnya apabila gejala bertindih dengan isu onkologi.
Menurut data Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), endometriosis menjejaskan sekitar 10–15% wanita di negara ini, dengan lebih 1,900 kes discaj hospital direkodkan pada tahun 2025. Sejak dibuka pada Jun 2024, Hospital Picaso telah merawat lebih 500 kes endometriosis, menunjukkan beban kesihatan yang nyata terhadap masyarakat.
Dalam sesi tersebut, pakar menolak tanggapan bahawa endometriosis hanyalah “sakit haid teruk.” Mereka menjelaskan bahawa ramai wanita menormalkan gejala atau menangguhkan rawatan, menyebabkan diagnosis lewat sehingga 5–10 tahun. Dr Tan Ee Ping menegaskan bahawa kesakitan haid yang melampau, ketidakselesaan pelvis berpanjangan atau gejala yang menjejaskan kehidupan harian tidak wajar dianggap normal. “Diagnosis awal dan rawatan tepat pada masanya boleh mengurangkan risiko berulang, mengelakkan pembedahan berulang serta menyokong pemeliharaan kesuburan,” katanya.
Beliau turut menambah bahawa endometriosis boleh melibatkan organ sekeliling seperti usus dan pundi kencing, justeru pendekatan multidisiplin melibatkan pakar ginekologi, urologi dan kolorektal sering diperlukan bagi memastikan rawatan menyeluruh dan berpusat kepada pesakit.
Hospital Picaso turut mengumumkan inisiatif komuniti baharu – perhimpunan pesakit endometriosis pertama yang akan diadakan pada 28 Mac 2026 di Hospital Picaso. Program ini bertujuan menyediakan platform pendidikan, panduan serta sokongan rakan sebaya. Maklumat lanjut mengenai pendaftaran akan dikongsi melalui saluran media sosial rasmi hospital.
Dengan penganjuran ini, Hospital Picaso menegaskan komitmennya untuk meningkatkan kesedaran awam, memperkukuh sokongan komuniti dan memastikan kesihatan wanita diberi perhatian sewajarnya.
.jpg)
.jpg)
%20(Custom)%20(1).jpg)
Comments
Post a Comment