JUADAH BAZAR RAMADAN BAKAL TERDAPAT DI GRABFOODHari ini, kerajaan-kerajaan negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mengumumkan kerjasama dengan Grab Malaysia. Perkongsian ini akan melihat syarikat tempatan ini bekerja dengan majlis-majlis negeri untuk mendigitalkan ribuan pedagang bazar Ramadan yang kita sayangi untuk menyediakan perkhidmatan mereka kepada jutaan rakyat Malaysia ketika bulan Ramadan dengan selesa dan selamat di rumah mereka. 

“Setiap tahun, usahawan mikro dan penjual di laman sosial mengharapkan musim ini sebagai tempoh yang paling sibuk dan mengambil bahagian dalam Bazar Ramadan di kawasan kejiranan mereka, mengadakan gerai “pop-up” di seluruh bandar-bandar kita. Tetapi tanpa kehadiran fizikal, mereka mungkin tidak dapat menghasilkan jualan yang sama seperti sebelumnya. Oleh itu, kami mahu menyokong dan menggalak mereka untuk mengguna khidmat pembayaran tanpa tunai serta mengembangkan jangkauan mereka kepada jutaan pengguna Grab melalui perkhidmatan dalam ekosistem kami seperti GrabPay, GrabFood dan GrabExpress untuk membantu mereka menguruskan penghantaran barang mereka, sama ada kegemaran bazar, kuih-muih atau pakaian Hari Raya,” kata Sean Goh, Ketua Grab Malaysia. 

Sebagai perkhidmatan tempatan, Grab sentiasa menggalakkan peniaga untuk menguasai ekonomi digital bagi mengembangkan perniagaan mereka. Grab baru-baru ini mengambil keputusan untuk menyokong restoran persendirian dan penjaja kecil dengan kempen “Local Heroes” Grab kerana mereka tidak mungkin dapat mengharungi kesan ekonomi yang teruk di masa depan. 

"Kami turut merasai keperitan Mak Cik Kiah dan Haji Salleh yang terus berusaha untuk melakukan apa sahaja yang mereka boleh pada masa ini. Bulan Ramadan amat dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia yang turut disambut bersama-sama, dan kami amat gemar makanan tempatan kita! Ia adalah amat penting untuk kita bersatu padu melalui budaya yang dikongsi bersama untuk menempuhi masa cabaran ini,” tambah Goh. 

Selain daripada negeri-negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan, Grab juga aktif berbincang dengan majlis-majlis tempatan lain mengenai kemungkinan mendigitalkan peniaga Bazar Ramadan tempatan untuk melindungi pendapatan usahawan-usahawan mikro ini. 

Selain menjadikan e-Bazar Ramadan suatu realiti, Grab juga mempunyai dua inisiatif lain untuk membawa semangat Ramadan ke rumah rakyat Malaysia sambil menyokong perniagaan kecil dan usahawan mikro. 

Pertamanya, Grab bekerjasama dengan pelbagai pilihan rakan restoran mereka untuk mengaturkan menu kegemaran Ramadan, yang sudah wujud berzaman seperti Ayam Percik, Murtabak dan Roti John supaya boleh didapati di GrabFood tepat pada masanya apabila bulan puasa bermula. 

Kedua, Grab juga mengalu-alukan penjual di laman sosial dan usahawan mikro berpangkalan di rumah di seluruh Malaysia untuk menggunakan rangkaian rakan pengantar yang lebih daripada 100K di seluruh negara untuk membantu mereka memberi perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan dalam talian mereka secara lebih mudah dan cekap. 

Kami mendapat inspirasi daripada kumpulan-kumpulan di laman sosial yang cuba membantu usahawan mikro dan penjual di laman sosial ini, dan menyemarakkan semangat Ramadan. Pada masa sebegini, kita amat bertuah dapat menggunakan teknologi dan platform kami supaya rakyat Malaysia masih boleh menyambut bulan puasa dengan cara yang bersih dan sihat sambil menjauhkan diri secara sosial. Bersama-sama, kami berharap dapat bekerjasama dengan majlis-majlis tempatan yang lain untuk membawa makna dan pengalaman baru kepada Ramadan di seluruh Malaysia,” kata Goh. 

Untuk restoran dan penjual di laman sosial yang berminat untuk memanfaatkan sumber Grab boleh menghubungi syarikat melalui grb.to/GrabRamadan. Majlis-majlis tempatan yang berminat untuk meneroka digitalisasi Bazar Ramadan tempatan juga boleh menghubungi Grab di laman web yang sama. 

Mulai 9 April 2020, rakyat Malaysia boleh menikmati diskaun sehingga 30% untuk keperluan perayaan anda apabila anda membeli-belah dalam talian menggunakan GrabPay dengan promosi Grab 'Raya Deals Dari Rumah'. 

*GrabExpress adalah perkhidmatan penghantaran atas permintaan yang menggunakan kereta atau motosikal, tertakluk kepada saiz dan berat pakej dan boleh didapati di 26 bandar di seluruh negara.


Comments

Popular posts from this blog

COLUMBIA ASIA LANCAR HOSPITAL KE-18 DI MALAYSIA DI BUKIT JALIL

SIME DARBY MOTORS LANCAR BYD SEAL DI MALAYSIA DENGAN HARGA BERMULA DARIPADA RM179,800

KOLABORASI UNIK CUURA SPACE DENGAN KAR WAI CHAN DI SWOL CAFE, BANGSAR