ISTANA BUDAYA & OTM BAKAL ANJUR KONSERT PERCUMA RENTAK KITA

Siti Nordiana

Konsert pertama Istana Budaya bagi tahun 2021 ini bakal menghimpunkan seleksi lagulagu Melayu, etnik, kreatif dan nusantara yang malar segar dalam 4 fragmen selama 2 jam. 

Konsert ini akan dimulakan dengan himpunan gema kompang, rebana, gendang, akordian, gambus serta seruling sehinggalah transisi alunan instrumen moden secara live diketuai oleh Yazid Zakaria, konduktor OTM, yang akan memberi semangat penyatuan dalam satu rentak dan rasa. 

Bob Yusof

Antara lagu-lagu yang akan dipersembahkan adalah “Puteri Ledang”, “Joget Sayang Disayang” dalam fragmen Belagu Melayu manakala lagu “Tandang Bermadah” dan medley “Sumandak Sabah” serta “Original Sabahan” dalam fragmen Belagu Etnik. 

Dato Andre Goh

Fragmen ketiga Belagu Kreatif pula akan memberi momentum yang lebih bertenaga kepada penonton dengan susunan rentak kontemporari termasuk lagu “Canggung”, “Anta Permana” dan “Entah Jadi Entah Tidak”. Fragmen terakhir, Belagu Nusantara, akan diisi dengan medley lagu “Sendiri” dan “Biru Mata Hitamku” yang digubah khas dengan sentuhan nusantara. Artis jemputan yang turut sama menyerikan konsert ini adalah Dato’ Andre Goh, Mus May, Siti Nordiana, Bob Yusof, Linda Nanuwil dan Anis Syazwani. 

Anis Syazwani

“Rentak Kita” dipentaskan oleh Istana Budaya dengan sokongan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) bertujuan memartabatkan muzik tradisional agar nilai estetika irama ini kekal kompetitif dalam industri muzik tanah air. 

Konsert ini akan dipentaskan pada 22 dan 23 Oktober 2021, jam 8:30 malam di Panggung Sari, Istana Budaya secara percuma kepada orang ramai. Pas percuma boleh didapati bermula 12 Oktober 2021 bermula 11 pagi sehingga 4 petang di Kaunter Box Office Istana Budaya. 

Tempat duduk adalah terhad berdasarkan kapasiti yang dibenarkan MKN dan orang ramai diminta mematuhi SOP yang telah ditetapkan sepanjang berada di Istana Budaya.

Comments

Popular posts from this blog

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

MAYBANK ISLAMIC MEMPERKENALKAN PLATFORM DALAM TALIAN MYQURBAN DENGAN TAWARAN ISTIMEWA