SARINGAN AWAL BANTU TUMBESARAN DAN PERKEMBANGAN ANAK ANDA


Tahun-tahun awal sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak. Ramai tersalah tafsir bahawa tumbesaran kanak-kanak membabitkan perubahan fizikal, tetapi hakikatnya terdapat banyak lagi perkara lain. Ia meliputi pertuturan, emosi, pemikiran, tingkah laku dan aspek lain melibatkan kanak-kanak. 

Dengan mengetengahkan kepakaran yang dimiliki, TOY EIGHT, sebuah syarikat pemula niaga (startup) teknologi pendidikan berasaskan Kecerdasan Buatan (AI) dari Jepun, melangkah ke hadapan untuk menyediakan penyelesaian bagi semua kanak-kanak termasuk mereka yang kelainan upaya pembelajaran meneroka kemahiran mereka serta mendapat bantuan dan sokongan yang relevan apabila memerlukannya.

Disebabkan pilihan saringan perkembangan yang terhad di Malaysia, TOY EIGHT mengambil peluang untuk memperkenalkan program saringan digital pertama di negara ini, yang ditawarkan menerusi peranti telefon pintar. Berserta dengan soal selidik yang telah diisi oleh ibu bapa, ia direka bentuk untuk menilai perkembangan kanak-kanak dalam lima bidang utama – Motor Kasar, Motor Halus, Pertuturan dan Bahasa, Perkembangan Kognitif dan Tingkah Laku Sosial/Adaptif.

Saringan perkembangan hanyalah satu kaedah untuk mengenal pasti sama ada anak anda berisiko mengalami perkembangan yang terbantut. Sama seperti mereka yang dewasa, kanak-kanak membesar mengikut rentak mereka sendiri, namun adalah penting untuk memantau kemajuan mereka kerana ia mungkin menunjukkan masalah berpotensi membabitkan tumbesaran dan perkembangan.

Malaysia dilaporkan menjadi antara negara tertinggi yang mengalami masalah keciciran pembelajaran di kalangan negara Asia yang sedang pesat membangun, demikian menurut penyelidikan Bank Pembangunan Asia. Salah satu contoh ialah hakikat bahawa segelintir kanak-kanak tidak dapat mengenali huruf pada usia lima tahun, sekali gus menunjukkan satu cabaran dalam kemahiran bahasa. Dalam sesetengah kes, kanak-kanak tidak boleh menuruni tangga tanpa sokongan. Ia juga memberi penekanan bahawa tahap ketidakmatangan dalam kemahiran sosial dan emosi adalah ketara.

Perkembangan kanak-kanak berubah apabila mereka melalui beberapa peringkat perkembangan dan ibu bapa memainkan peranan penting dalam memahami perkembangan ini. Pencapaian perkembangan mereka termasuk perkembangan asas seperti langkah pertama atau perkataan pertama mereka. Justeru, TOY EIGHT ingin memastikan setiap kanak-kanak mendapat manfaat daripada saringan ini serta membantu ibu bapa memahami perkembangan anak mereka.

(Kiri ke Kanan) Masaki Ishibashi, Co-founder & Chief Executive Officer of TOY EIGHT; Dr Woo Pei Jun, Head of Psychology Department, Sunway University; Dr Ponmalar N Alagappar, Deputy Director of Centre for Internship Training & Academic Enrichment of Universiti Malaya; Mr Mah Chun Wai,  Director & Team Lead, Investor Relations of InvestKL and Shun Matsuzaka, Co-founder & Chief Creative Officer of TOY EIGHT.

Meningkatkan perkembangan kanak-kanak menerusi saringan

Di kebanyakan negara maju, saringan sering dilakukan secara secara terus oleh pakar. Melalui penggunaan peranti telefon pintar tunggal yang menggabungkan permainan, TOY EIGHT telah memudahkannya prosedur saringan yang boleh dipelajari oleh ibu bapa bagi mengetahui tentang peringkat perkembangan anak-anak mereka dalam persekitaran yang biasa bagi mereka. Ia direka untuk menyediakan pemeriksaan tahunan untuk kanak-kanak berusia tiga hingga lima tahun.

Saringan boleh didapati di Taman Permainan TOY EIGHT di The Gardens Mall. Sebagai taman permainan pertama yang dikhaskan untuk perkembangan kanak-kanak, ia menampilkan pakar perkembangan tempatan dari Malaysia dan Jepun yang menyediakan pilihan perkhidmatan Coffee Chat untuk perundingan tanpa dirancang pada harga RM50 bagi setiap jam. Selain itu, TOY EIGHT juga menyediakan pilihan Play Together Observation yang merangkumi pemerhatian tidak formal terhadap kanak-kanak yang bermain di taman permainan terbabit. Di samping itu, ia juga mewujudkan program kepada Taska dan Tadika yang membolehkan saringan dilaksanakan di sekolah jika mereka telah mendaftar dengan TOY EIGHT.

“Kami percaya, memahami dan menerima tahap perkembangan semasa kanak-kanak adalah langkah pertama dalam ilmu keibubapaan dan pendidikan. Mengenalpasti di peringkat awal ciri-ciri dan tahap perkembangan kanak-kanak adalah penting untuk ibu bapa dan guru membuat keputusan tentang cara membesarkan mereka. Hanya selepas itu seseorang boleh memutuskan cara untuk mengoptimumkan aspek pembelajaran. Dari sudut pandangan ini, kami bimbang dengan fakta yang dilaporkan bahawa kebanyakan negara Asia tidak memiliki sistem nasional untuk menyaring perkembangan kanak-kanak,” kata Masaki Ishibashi, Pengasas Bersama & Ketua Pegawai Eksekutif TOY EIGHT.

Mengakui bahawa setiap kanak-kanak memiliki keupayaan berbeza, TOY EIGHT meraih sokongan daripada universiti-universiti terkemuka negara, Universiti Malaya dan Sunway University, bagi membangunkan alat saringan dan mewujudkan norma nasional untuk menjadikan saringan tersedia secara meluas di Malaysia. Seterusnya, ia dapat membantu ibu bapa muda mengenali sifat anak mereka secara semula jadi dan mengembangkan potensi diri dengan memahami karakter unik anak mereka, di samping mengenal pasti kebimbangan dan kelewatan supaya mereka boleh mendapatkan bantuan awal daripada profesional. Alat saringan tempatan ini memberi tumpuan kepada keupayaan perkembangan awal kanak-kanak seperti motor halus, kognitif, bahasa reseptif, dan ekspresif.

Bagi memastikan ketepatan saringan, pasukan projek yang terdiri daripada Universiti Malaya, Sunway University, dan pakar Jepun telah menghabiskan masa berbulan-bulan dalam memuktamadkan serta menyetempatkan item ujian, menjamin kriteria penilaian berkualiti tinggi, dan mewujudkan norma untuk meminimumkan kesilapan manusia. Laporan saringan TOY EIGHT diterjemahkan dengan cekap dan mudah difahami. Jika terdapat mana-mana bahagian yang perlu ditangani, laporan itu akan memberikan pengetahuan asas dan ibu bapa boleh menggunakannya sebagai langkah pertama untuk mendapatkan bantuan atau menjalani ujian tambahan.

“Menerusi kerjasama ini, kami menyasarkan untuk menangani isu sosio-pendidikan di Asia Tenggara dengan menjadikan penilaian perkembangan ini berpatutan dan boleh diakses sambil meningkatkan pemahaman terhadap tahap perkembangan kanak-kanak dengan pantas dalam komuniti dan kawasan berbeza,” kata Masaki.

Kemunculan TOY EIGHT

Seperti namanya, angka lapan melambangkan tanda infiniti yang dipusingkan, yang membawa keupayaan dan potensi kanak-kanak yang tidak terbatas. “Kami telah dipengaruhi oleh teori kecerdasan pelbagai oleh Profesor Howard Gardner. Ia menyatakan bahawa semua kanak-kanak dilahirkan dengan sekurang-kurangnya lapan bakat. Bagi kami sebagai orang Jepun, nombor lapan juga bertuah,” jelas Shun Matsuzaka, Pengasas Bersama & Ketua Pegawai Kreatif TOY EIGHT.

Sifat paling berharga dalam kehidupan adalah pendidikan, namun persoalan kritikal di sini ialah mengapa anak-anak diwajibkan belajar tanpa memahami kebolehan mereka. Oleh itu, idea di sebalik TOY EIGHT adalah untuk menjangkaui kehebatan seorang guru menerusi teknologi AI bagi meneroka keupayaan setiap kanak-kanak. Dalam masyarakat di mana pengiktirafan adalah terhad, TOY EIGHT percaya bahawa mereka boleh membina dunia di mana semua boleh menzahirkan bakat mereka.

Ramai pendidik di tadika menyatakan bahawa kesan positif ke atas laporan saringan ini terhadap komunikasi ibu bapa sekali gus membuktikan tahap keberkesanan TOY EIGHT. Bagi ibu bapa, laporan saringan membabitkan kelewatan perkembangan adalah amat sensitif. Bagaimanapun, pendidik di tadika menghabiskan lebih banyak masa bersama anak-anak berbanding ibu bapa, dan mereka sering melihat perubahan kecil dalam perkembangan kanak-kanak.

Apabila perubahan termasuk unsur-unsur yang tidak baik, segelintir ibu bapa merasa sukar untuk menerimanya, dan dalam situasi tertentu, guru turut menerima aduan meskipun kegagalan tidak selalunya berpunca daripada kekurangan perkembangan. Laporan saringan telah membantu mereka menyampaikan perkara ini dengan berkesan dan sewajarnya, di samping membantu mereka mendapatkan sokongan ibu bapa.

Memacu pasukannya ke tahap lebih tinggi, TOY EIGHT juga merupakan sebahagian daripada inisiatif Greater Kuala Lumpur (GKL) Live Lab yang telah diperkenalkan oleh InvestKL, agensi berkaitan pelaburan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Inisiatif ini dibangunkan sebagai konsep bandar dengan menggunakan GKL sebagai tempat ujian bagi menjalankan aktiviti berintensitif pengetahuan dan inovatif, sambil mewujudkan kerjasama antara peserta industri serta institusi akademik.

“Adalah penting untuk mengiktiraf dan menghargai semua anak muda. Kami telah memulakan saringan di peringkat pra sekolah. Kami akan bekerjasama dengan kerajaan, hospital, sekolah, dan pelbagai pihak berkepentingan untuk meningkatkan pemahaman ibu bapa dan mencapai keputusan yang diinginkan. Tiada sesiapa akan tercicir,” kata Shun.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.toyeight.com.

Comments

Popular posts from this blog

X-CHANGE: ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

SALAD ATELIER MERAIKAN ULANG TAHUN KE-10 DENGAN MENGADAKAN PROMOSI ISTIMEWA DAN AKTIVITI PENGAKTIFAN SEPANJANG TAHUN