MATTEN SUNTIK ELEMEN SIRAH NABAWIYAH DALAM SINGLE KEDUA - ASMA ABU BAKAR


Perjalanan sirah kisah Asma binti Abu Bakar (R.A.) yang sanggup berkorban jiwa dan raganya bagi membantu perjuangan Nabi s.a.w dan Saidina Abu Bakar dalam peristiwa Hijrah telah menjadi inspirasi bagi penyanyi nasyid baru Mateen untuk menjadi tema lirik single terbaru beliau. 

Lagu gubahan Frizdan dan lirik oleh Ito Lara itu membawa pendengar menghayati kisah Asma yang sedang sarat mengandung namun sanggup mendaki Jabal Thur bagi menyediakan bekalan makanan dan minuman untuk Rasulullah s.a.w dan ayahnya Saidina Abu Bakar di Gua Thur. 

"Kisah perjuangan Asma ini sangat menyentuh hati saya apatah lagi setelah digubah dengan susunan lirik yang indah dan melodi yang menyentuh hati. Ia mengingatkan kita bagaimana seorang wanita juga memainkan peranan penting dalam membantu perjuangan menegakkan agama Allah" Ujar Mateen. 


Lagu Asma Abu Bakar merupakan single solo kedua Mateen selepas single pertama beliau Teratas dilancarkan awal tahun yang lalu. 

"Sebelum ini saya mempertaruhkan lagu Teratas yang agak laju dari segi temponya dan kali ini untuk single kedua saya memilih lagu yang lebih perlahan dan memerlukan penghayatan serta memasukkan elemen sirah nabawiyah" 

Tambah Mateen lagi. Pembikinan muzik video lagu Asma Abu Bakar turut memaparkan simbolik dari sirah yang berlaku lebih 1400 tahun lalu. Lokasi penggambaran telah dilaksanakan di kawasan bukit berbatu bagi menggambarkan keadaan bentuk muka bumi di Jabal Thur. 

"Saya harap lagu ini akan mendapat maklum balas yang baik dari pendengar semua serta dapat dihayati dan diambil iktibar dari kisah sirah yang cuba disampaikan" ujar Mateen.


Lagu Asma Abu Bakar baru sahaja dilancarkan pada 16 Februari 2024 yang lalu dan kini telah berada di semua platform digital termasuk rangkaian Youtube Inteam Digital.

Comments

Popular posts from this blog

SERTAI KEMERIAHAN ’HELLO NU SENTRAL’ BERSAMA BINTANG TERHEBAT TEMPATAN PADA 27 APRIL INI!

"CHECK, CONFIRM, CONSULT AND CHANGE" UNTUK MEMERANGI PRADIABETES

FIRETALK 2024 BY NOURUL DEPP KEMBALI SUNTIK MOTIVASI, UBAH MENTALITI