OPPO FIND X INOVASI TEKNOLOGI DAN SENI


OPPO, syarikat pengeluar telefon pintar jenama global terkemuka hari ini telah melancarkan OPPO Find X di Setia City Convention Centre, Shah Alam, Malaysia.

Find X menggabungkan teknologi-teknologi inovatif dengan falsafah reka bentuk canggih, mencerminkan sepenuhnya kesungguhan OPPO dalam mempelopori telefon pintar futuristik terbaik berikutan pelancaran global terkini di the Louvre, Paris dan Beijing, China.

Telefon pintar siri Find ini menggambarkan penerokaan berterusan OPPO terhadap teknologi dan kesenian dengan idea-idea bermutu tinggi dalam pembangunan masa hadapan telefon bimbit.

Find 5 telah memulakan era paparan HD penuh; Find 7 memperkenalkan teknologi Pengecasan Pantas VOOC terkini dan skyline pulse light yang elegan. Setiap generasi produk Find ini telah meletakkan OPPO selangkah lebih hampir kepada teknologi dan seni pelakuran (fusion) yang sempurna lalu menghasilkan telefon pintar yang mengagumkan bagi pengguna di serata dunia.

OPPO Find X memperkenalkan reka bentuk baharu yang indah dan ciri-ciri yang diperbanyakkan dengan inovasi-inovasi terbaharu termasuk rekaan panel panorama tanpa lubang hadapan dan belakang yang mengagumkan dan juga Lampu Berstruktur 3D.

Bersama, teknologi-teknologi ini membawa pengalaman pengguna telefon pintar ke tahap seterusnya. OPPO percaya bahawa telefon pintar bukan sekadar alat komunikasi tetapi juga merupakan sebuah karya seni dan Find X adalah bukti kepada falsafah ini.


Menerokai keindahan luar biasa: Panoramik dan reka bentuk bersepadu
Dengan reka bentuk panaromik, Find X telah menempa satu langkah baharu sebagai gaya dan citarasa elegan yang menggambarkan “keindahan alam semula jadi” yang menggabungkan kedamaian dan kecergasan.

Find X mencapai siluet yang sempurna, terima kasih kepada reka bentuk tanpa lubang hadapan dan belakang dan juga dilengkapi dengan cermin 3D kemas di hujung.

Find X memang sangat bergaya untuk dilihat dan selesa di tangan anda. Find X memperkenalkan Skrin Gerbang Panaromik (Panoramic Arc Screen) yang unik dan indah, sebuah paparan all-screen tanpa sebarang kompromi. OPPO menggunakan COP teknologi flexible screen packing pada Find X yang membawakan nisbah skrin visual kepada 93.8%.

Dengan paparan hadapan hampir kesemuanya skrin penuh, Find X dan skrin panaromiknya memberikan pengguna pengalaman visual yang mengagumkan. Find X mempunyai dua kombinasi gradient warna – Merah Bordeaux dan Biru Glacier.

Proses Warna Multifaceted yang digunakan oleh OPPO menghasilkan campuran sempurna reka bentuk gradient dengan gerbang 3D di belakang. Dalam cahaya, Find X akan berkilau seperti kristal dan air mengalir, mempamirkan kesan warna yand berubah mengikut persekitaran anda.


Menerokai kehalusan: Kamera-kamera Stealth 3D 
Find X menggunakan struktur gelongsor inovatif yang tersembunyi di dalam badan peranti.

Bila tidak digunakan, kamera-kamera akan tersorok dan memberikan suatu perincian luaran yang lebih kemas dan rapi. Bila diaktifkan, kamera akan terbuka secara automatik untuk membuka kunci dan mengambil gambar. Pergerakan menggelongsor atas bawah juga memberikan Find X sentuhan semula jadi dan reka bentuk yang lebih praktikal. Tambahan lagi, pasukan produk OPPO telah menjalankan ujian yang terperinci ke atas struktur gelongsor di samping kebolehan mengesan ketinggian jatuhan dan disembunyikan di dalam telefon, jadi ini telah mengimbangi seni rekaan dan ketahanan penggunaan.

Kamera Stealth 3D bukan sahaja termasuk 25-megapixel kamera hadapan dan dwi kamera belakang 16MP+20MP tetapi juga dilengkapi dengan modul lampu berstruktur dengan pelbagai komponen berteknologi tinggi. Flood illuminator, kamera infra merah, sensor jarak dekat, projektor dot, alat penerima dan kamera RGB diintegrasikan ke dalam unit ini.

Modul lampu berstruktur 3D pada Find X boleh memancarkan 15,000 dot, bagi membina modul wajah 3D pengguna yang tepat dan lengkap dan kemudian membandingkan dengan wajah pemilik yang didaftarkan untuk membuka kunci. Struktur Cahaya Pengecaman Wajah 3D mempunyai tahap keselamatan yang lebih tinggi berbanding pengenalan cap jari.

Kadar pengesanan cap jari palsu adalah 1/50,000, manakala kadar pengesanan bagi Struktur Cahaya Pengecaman Wajah 3D palsu adalah 1/1,000,000. Struktur Cahaya Pengecaman Wajah 3D yang dibangunkan oleh OPPO menjadikan pembukaan kunci lebih selamat.Menerokai keindahan sebenar: Peningkatan cemerlang dari 2D ke 3D Dikuasakan oleh lampu berstruktur 3D, OPPO Find X terus mengorak langkah dalam dunia fotografi.

Dengan perakaman data wajah berketepatan tinggi, ditambah lagi dengan kamera pandang hadapan 25MP, Find X memperkenalkan 3D Smart Selfie Capture. Find X membina model 3D wajah pengguna menggunakan Struktur Cahaya Pengecaman Wajah 3D dengan ketepatan tahap millimeter.

Berdasarkan hasil model 3D, teknologi AI menganalisa karakter wajah seperti bentuk dan ciri-ciri wajah bagi memberikan cadangan untuk menjadikan wajah kelihatan lebih semula jadi dan realistik.

Tambahan lagi, pengecaman wajah yang tepat membolehkan Find X merangsang pelbagai kesan cahaya pada wajah manusia, jadi pencahayaan pemotretan boleh dilakukan walaupun pada swafoto.

Pelbagai kesan pencahayaan boleh dilakukan termasuk mengenengahkan ciri cahaya kontur wajah manusia, cahaya dwi warna yang merangsang warna klasik neon merah-biru dan cahaya rim yang mencerahkan tona kulit dan menjadikan kontur lebih jelas.

Pencahayaan pemotretan menjadikan swafoto anda lebih cantik dan artistik. Selain dari 3D Smart Selfie Capture, Struktur Cahaya Pengecaman Wajah 3D juga mempunyai satu lagi fungsi yang menarik – 3D Omoji.


Anda boleh memilih sebarang imej menarik untuk dijadikan Omoji atau menghasilkan karakter kartun (cartoon avatar) dan kemudian menghasilkan video atau Emoji GIF.

Kini, anda boleh menggunakan Omoji anda sendiri dalam sebarang aplikasi chat dengan rakan-rakan anda. Selamat berhibur! OPPO Find X juga memberikan penyelesaian bagi fotografi cahaya belakang.

Teknologi real-time pixel-level graded exposure, Sensor HDR 2.0, menjadikan subjek dan latar belakang lebih jelas ketika pengambilan swafoto. Teknologi ini mengekalkan kesan prebiu secara serentak dengan imej terakhir, bermakna anda akan dapat apa yang anda nampak.

Tambahan lagi, OPPO Find X telah memudahkan pengambilan foto-foto yang berkualiti tinggi. Dengan bantuan Pengecaman AI Scene, ia dengana bijaknya mengecam babak-babak dan obkjek-objek semasa mengoptimumkan imej. Ia mampu merakam lebih dari 20 senario fotografi dan lebih dari 800 senario penggabungan termasuk salji, makanan, binatang peliharaan dan macam-macam lagi.

Terokai Kepintaran: Sistem AI ColourOS 5.1
OPPO sentiasa menerokai bagaimana untuk memaksimumkan penggunaan AI bagi meningkatkan pengalaman pengguna. Berdasarkan Android 8.1, OPPO ColorOS 5.1 digabungkan secara menyeluruh dengan enjin AIE dari platform mudah alih Snapdragon 845.

Kemampuan AI dari pengabungan ini membantu ColorOS 5.1 untuk memahami keperluan pengguna dengan lebih baik berbanding sebelumnya. Sebagai generasi ketiga Qualcomm Mobile AI Platform, platfom mudah alih Snapdragon 845 telah dibina dengan setiap ciri terkedepan (forward-looking) termasuk kamera, gaming, pembantu peribadi pintar dan sekuriti ala peti besi termaju. Dengan Qualcomm® Hexagon™ 685 DSP terbaharu, CPU dan GPU yang dipertingkatkan, platform mudah alih Snapdragon 845 adalah lebih kukuh, laju dan pintar berbanding sebelumnya.

OPPO Find X menampiLkan built-in Google Assistant dan MIC pintar penggunaan kuasa rendah dengan modul DSP. Ini bermkana OPPO Find X bukan sahaja mampu mengenalpasti tahap magnitud bunyi bising dengan pintar malah ia juga boleh mengubah prestasi secara automatik bagi memastikan kadar kejayaan pengaktifan adalah tinggi.

Sekarang, Google Assistant mampu bertahan sepanjang hari walaupun telah diaktifkan pada bila-bila masa.


Terokai lebih lagi: Edisi OPPO Find X Automobili Lamborghini
Eksplorasi masa hadapan OPPO tidak hanya terhad kepada produk –produk. Turut diumumkan pada perasmian Find X adalah Edisi OPPO Find X Automobili Lamborghini, menampilkan tekstur fiber karbon yang sama digunakan secara meluas pada kereta-kereta sport Lamborghini untuk melindungi badan peranti yang langsing.

Penutup gelap berkualiti tinggi ini merupakan hasil yang sempurna dalam rasa tekstur yang hebat bagi peranti dan pada sesuatu yang mengekspresikan kelajuan melalui reka bentuk.

Edisi OPPO Find X Automobili Lamborghini akan menampilkan tema ColorOS tersendiri disamping menyokong SUPERVOOC Flash Charge. Produk unik ini adalah luahan sempurna kepantasan melalui reka bentuk. SuperVOOC Flash Charge mampu mengecas kuasa telefon bimbit melebihi 50W buat pertama kali.

Telefon ini mampu dicas sepenuhnya dalam masa 35 minit. Ini bukan sahaja memberi definisi baharu kelajuan mengecas peranti yang sediada malah ia juga mempertingkatkan pengalaman pengguna ke tahap seterusnya.

Dengan harga RM3,699, pra-pesanan untuk OPPO Find X boleh dibuat bermula dari 17 haribulan Julai 2018 samada dibuat terus di Kedai Konsep OPPO atau melalui laman web rasmi OPPO dan dari rakan-rakan jualan e-commerce OPPO seperti Lazada, 11Street dan Shopee.

Pelanggan juga boleh terus ke Celcom Blue Cube sebagai pilihan. Pelanggan yang membuat pesanan secara pra-pesanan akan menerima sebuah Olike Neo berharga RM376.

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.oppostore.com.my/products/findx/

Comments

Popular posts from this blog

WESTLIFE BAKAL KEMBALI KE MALAYSIA UNTUK KONSERT WESTLIFE THE HITS TOUR 2024 DI RESORTS WORLD GENTING