SALMON & FJORD TROUT NORWAY SELAMAT, BERLESTARI & BERKHASIAT

Seared Fjord Trout with roasted vegetables, sandefjordmo (Norwegian butter sauce)

Ikan salmon dan fjord trout Norway merupakan ikan berkhasiat, serba boleh dan selamat dimasak dan makan di rumah mahupun di restoran. Makanan ini mudah didapati di pasar, pasar raya dan di kedai ikan walaupun semasa pandemik. Trend pengguna mungkin ada berkembang pada masa ini, tetapi industri makanan laut Norway bernadi pada apa yang pengguna kehendaki. 

Assorted Nigiri Sushi with Norwegian Salmon

Majlis Makanan Laut Norway berbangga dengan kenyataan bahawa ikan salmon Norway berada pada titik teratas dalam kedudukan makanan lestari global selama dua tahun berterus. Tiga syarikat Norway diiktiraf di antara 10 pengeluar protin paling lestari di dunia, mengikut Indeks Protin Coller FAIRR. 

Indeks ini meninjau bagaimana 60 syarikat tersenarai awam yang terbesar sedunia menghasilkan daging, tenusu dan makanan laut berfungsi berdasarkan pelbagai faktor risiko yang berkaitan dengan kelestarian termasuk pelepasan gas rumah hijau, pelupusan hutan, penggunaan antibiotik dan keadaan tenaga buruh. 

Sliced Seared Norwegian Fjord Trout, truffle and grated onion dressing, sprinkled with cured egg yolks

Tiada penternakan lain yang menggunakan antibiotik paling kurang daripada akuakultur Norway. Pada tahun 2019, ladang salmon Norway sudah hampir mengabaikan penggunaan antibiotik. 

"Memakan lebih banyak makanan laut adalah cara yang baik untuk mengurangkan pelepasan iklim, dan syarikat salmon Norway menerajui pengeluaran protin yang mampan,” kata Renate Larsen, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Makanan Laut Norway (NSC). Menjaga keselamatan dan pemakanan yang selamat secara sihat adalah cara untuk mengatasi wabak pada masa ini dan pada masa depan. 

Majlis Makanan Laut Norway yang diketuai oleh Pengarah Wilayah NSC, Asbjorn Warvik Rortveit, memaparkan usaha ini semasa Sajian Tengah Hari Bermaya untuk Ikan Salmon dan Fjord Trout Norway bersama dengan Media pada 25 November 2020. 

Cured Beetroot Norwegian Salmon with lemon essence and pickled daikon

Duta Besar Norway ke Malaysia, PYT Gunn Jorid Roset berucap semasa acara bermaya ini sementara Asbjorn Warvik Rortveit berkongsi gambaran keseluruhan mengenai prestasi makanan laut Norway dan Wawasan Pengguna Makanan Laut dengan media. 

Phyllis Teh, pengasas bersama kedai dalam talian Art of Salmó dengan kepakaran dalam membekalkan fjord trout Norway yang tersegar bersamaan sachet perisa terus ke halaman rumah, berhujah tentang "Menyesuaikan dengan Keperluan Pengguna semasa Suasana Covid19”. 

Azuki Crepe wth red beans, green tea sauce

Cef Jordash DeCruz dan Cef Steve Chua mempersembahkan "Ketika Timur Bertemu Barat, Menu Menikmati Makanan Laut Norway”untuk sajian tengah hari. Chef Jordash adalah chef sous di Curious Kitchen di Kuala Kuala Lumpur dan mempunyai pengalaman bekerja di Norwegian Cruise Line dan Viking Ocean Pelayaran. 

Chef Steve adalah pengasas Two Chefs Lab, sebuah restoran Jepun dan telah mewakili Malaysia sebagai peserta tajaan Majlis Makanan Laut Norway di Piala Dunia Sushi 2018. 

Terdapat peningkatan penggunaan makanan laut, didorong oleh kecenderungan ke arah diet yang lebih bermaya. Ini berdasarkan kajian baru-baru ini meliputi lebih daripada 25,000 pengguna di seluruh 20 pasaran oleh Kantar bagi pihak Majlis Makanan Laut Norway. 

Norwegian Success Cake with fresh berries

Ini merupakan kajian pengguna makanan laut terbesar seumpamanya dan menawarkan pandangan sungguh ternilai mengenai makanan laut termasuk tingkah laku serta pilihan pengguna dari masa ke masa. Banyak pasaran di wilayah ini melapurkan peningkatan permintaan untuk makanan laut diproses dan dibungkus untuk produk dengan tarikh jualan yang lebih lama. 

Industri makanan laut Norway kini disesuaikan mengikut perubahan preferensi pembeli dan mengubah pengeluarannya untuk memenuhi keperluan ini. Ia meneruskan usahanya untuk menyediakan makanan laut yang selamat, lestari, dan berkhasiat selama ini. 

Majlis Makanan Laut Norway Majlis Makanan Laut Norway Majlis Makanan Laut Norway (NSC) dimiliki oleh Kementerian Perdagangan, Industri dan Perikanan. Industri makanan laut Norway membiayai kegiatannya melalui yuran yang dikenakan kepada semua eksport makanan laut Norway. 

Beribupejabat di Tromsø, NSC mempunyai kehadiran di pasaran utama di seluruh dunia dengan tujuan untuk meningkatkan nilai sumber makanan laut Norway. NSC mengawasi pentadbiran dan penggunaan tanda dagangan "Makanan Laut dari Norway" iaitu nilai bersama untuk industri makanan laut Norway. Bersama dengan industri, 

NSC bertujuan untuk meningkatkan permintaan dan penggunaan makanan laut dari Norway. 

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari https://en.seafood.no/ 

Comments

Popular posts from this blog

X-CHANGE: ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

SALAD ATELIER MERAIKAN ULANG TAHUN KE-10 DENGAN MENGADAKAN PROMOSI ISTIMEWA DAN AKTIVITI PENGAKTIFAN SEPANJANG TAHUN