TAYANGAN PERDANA DUNIA FILEM "TALBIS IBLIS" DI 24TH FAR EAST FILM FESTIVAL


Tayangan perdana dunia filem tempatan "Talbis Iblis" berlangsung di 24th Far East Film Festival (FEFF) yang berlangsung pada 22 sehingga 30 April 2022 di Italy. Ini juga merupakan filem Malaysia kedua yang mengadakan tayangan perdana dunia di festival tersebut.

Menurut kepada Pengerusi Malaysia International Film Festival (MIFFest) dan Penerbit Jazzy Pictures, Joanne Goh, "Ini adalah filem Malaysia kedua yang dipilih untuk tayangan perdana dunia di Far East Film Festival, kami telah berjaya membawa filem-filem Malaysia untuk tayangan perdana di peringkat antarabangsa."

"Kami sangat teruja untuk mengadakan Tayangan Perdana Dunia ‘Talbis Iblis’ di 24th Far East Film Festival tahun ini. Filem ini berpusat di sekitar penipuan syaitan, topik yang universal tetapi sangat tempatan kepada budaya Malaysia”, kata Penerbit Gayatri Su-lin Pillai apabila beliau dapat makluman tentang jemputan ini.

Filem ini diarahkan oleh Kabir Bhatia dan ini merupakan usaha kedua beliau bersama pelakon terkenal, Nasha Aziz, sebagai watak utama. Pelakonan Nasha sebagai ‘Mak Ju’, bidan misteri yang motif tersembunyinya akan membuatkan anda menggigil. “Saya sangat teruja apabila ditawarkan peluang untuk membawakan watak Mak Ju yang berlapis-lapis kerana dia merupakan watak yang tidak pernah saya cuba sebelum ini dalam kerjaya saya. Saya sebelum ini pernah bekerja dengan Pengarah dan Penerbit dan saya boleh pasti produk akhir akan menjadi sesuatu yang sangat menakjubkan”, kata Nasha Aziz.

"Talbis Iblis" adalah kisah Hajar (Azira Shafinaz), yang memutuskan untuk melarikan diri dari Kuala Lumpur untuk melahirkan anak yang belum berkahwin bagi mengelakkan orang ramai mengetahui dia hamil. Arshad (Amir Nafis) menghantar Hajar tinggal bersama Mak Ju (Nasha Aziz), seorang bidan yang pakar dalam memberikan penjagaan terbaik dan sulit sebelum dan selepas kehamilan. Mak Ju memberikan penjagaan, pertimbangan, kasih sayang ibu kepada Hajar, dan yang paling penting, pemahaman yang tidak pernah dialami daripada ibunya. Tetapi Hajar tidak sedar bahawa Mak Ju sedang mencari wadah jiwa yang sempurna untuk arwah anaknya, dan anak Hajar yang dalam kandungan boleh membantu menghidupkan kembali arwah anaknya.


"Talbis Iblis" adalah filem hasil kolaborasi Infinitus Gold, Astro Shaw, Jazzy Pictures, A Next Star Productions, MM2 Entertainment dan Chain FX. Filem ini akan ditayangkan di 24th FEFF pada bulan April dan di Malaysia pada suku tahun keempat 2022.

Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS