GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2023 KEMBALI MENGANGKAT PILIHAN PEMINAT DI MEDIA SOSIAL


Astro kembali mempersembahkan anugerah berprestij Gempak Most Wanted Awards (GMWA) 2023, di bawah jenama Astro Gempak, platform hiburan digital No.1 di Malaysia. Penganjuran kali ini menampilkan kandungan-kandungan terhangat dan terkini di tahun 2023, dengan memperkenalkan calon-calon Top 20 yang telah disenarai pendek menerusi 9 kategori utama dan para peminat boleh membuat undian dari 30 November, jam 8.00 pagi hingga 30 Disember 2023, jam 11.59 malam untuk memilih calon Top 5 seterusnya menerusi pautan Gempak Most Wanted di laman rasmi Astro Gempak.

Penganjuran GMWA 2023 turut memperkenalkan tiga kategori baharu yang melengkapi kesemua 9 kategori utama, sejajar dengan penglibatan dan perubahan jaringan trend terkini pengguna-pengguna di media sosial. Kategori-kategori baharu yang turut dibuka untuk undian para peminat termasuk Lagu/Audio Tergempak, Content Creator (Hiburan) Tergempak dan Content Creator (Lifestyle) Tergempak.

Ketua Content Studio, Astro, Syazwan Zakariah, berkata “Kami teruja untuk menampilkan Gempak Most Wanted Awards 2023 kepada semua peminat Astro Gempak. Selaku jenama hiburan No. 1 di Malaysia, kami membuka peluang kepada generasi pencipta kandungan hari ini untuk diberi pengiktirafan dan penghargaan berdasarkan idea dan hasil kerja yang dicurahkan dalam apa jua bidang, terutamanya untuk memberi motivasi, galakan, inspirasi dan hiburan di platform media sosial.

Dengan evolusi media digital yang semakin meluas, kami terpanggil untuk memperkenalkan tiga kategori baharu yang menjurus kepada bidang lagu dan audio, serta pencipta-pencipta kandungan yang berunsurkan hiburan dan gaya hidup. Justeru, Astro Gempak ingin menerajui alam maya ini dengan mengiktiraf bakat-bakat pencipta kandungan dari pelbagai latar belakang dan bidang. Kami mempelawa semua peminat untuk membuat undian dan menentukan Top 5 dari 9 kategori yang dipertandingkan”, tambah Syazwan.

GMWA 2023 mengekalkan format penjurian yang sama, di mana para peminat diberi kuasa penuh untuk menentukan pemenang di setiap kategori. Undian pula dibuka kepada dua fasa yang merangkumi fasa undian bagi menentukan Top 5 yang dipilih daripada senarai pencalonan Top 20 dan fasa undian untuk menentukan pemenang utama.

Sebagai tambahan, pencalonan Top 20 merupakan kandungan yang dihasilkan oleh pengguna media sosial selama satu tahun, bermula 15 November 2022 hingga 15 November 2023. Calon-calon ini disenarai pendek berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh pihak penganjur untuk melayakkan kandungan ini ke Carta Mingguan GMW. Kandungan di dalam carta yang berjaya mengekalkan kedudukan lima teratas di setiap minggu dipilih sebagai calon Top 20, mengikut jumlah mata pada tarikh akhir undian yang ditetapkan.

Undian bagi pemilihan calon Top 5 pula boleh dilakukan di laman rasmi GMW bermula 30 November, jam 8.00 pagi sehingga 30 Disember 2023, jam 11.59 malam. Undian terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia dan warganegara asing yang menetap di Malaysia. Pemenang utama di setiap kategori akan diumumkan pada acara kemuncak GMWA 2023 pada Februari tahun depan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.gempak.com/gempakmostwanted.

Comments

Popular posts from this blog

BAWAH PAYUNG AWAN - GANDINGAN ISTIMEWA NABILA RAZALI, BEN AMIR DAN NELISSA NIZAM

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS