HARITH ISKANDER DAN THE HOPE BRANCH BERGABUNG USAHA MEMBANTU MANGSA BANJIR DI KELANTAN


The Hope Branch, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang diasaskan oleh pelawak terkenal Harith Iskander dan isteri Dr. Jezamine Lim, sedang giat menghulurkan bantuan kepada mangsa yang terjejas akibat banjir di Kelantan baru-baru ini.

Sebagai tindak balas kepada keperluan mangsa yang terjejas akibat banjir di Pantai Timur Malaysia baru-baru ini, The Hope Branch telah memperuntukkan sejumlah besar (nilai RM120,000) khas buat bantuan. Pakej bantuan yang mengandungi barangan seperti beras, ayam segar, sayur-sayuran, ubat gigi, berus gigi, kain lap basah, sarung tangan, topeng muka, tilam, bantal, dan tudung, bertujuan untuk meringankan kesusahan yang dihadapi mangsa banjir.

Operasi bantuan selama 2 hari yang berpusat di Kg Seberang Merbau dan Kg Bukit Budu telah diketuai sendiri oleh Harith dan Dr Jezamine dan dijangka memberi kesan kepada 930-1085 individu di kawasan terdekat. The Hope Branch juga merakamkan penghargaan kepada Colgate dan BZU BZU Malaysia atas tajaan mereka, meningkatkan kapasiti organisasi untuk menyediakan bantuan menyeluruh kepada mereka yang memerlukan.

Pengasas The Hope Branch, Harith Iskander berkata, “Keutamaan kami adalah untuk meringankan beban mereka yang terjejas akibat banjir. Kami berhasrat untuk membantu seramai mungkin individu, dan kami berterima kasih atas perkongsian dan sumbangan yang kami terima. Berdasarkan pengalaman banjir yang lalu, terdapat lebih ramai yang memerlukan bantuan selain penduduk Kg Seberang Merbau dan Kg Bukit Budu. Oleh itu, The Hope Branch juga berdedikasi untuk memberi bantuan berterusan di Kelantan bagi sokongan masyarakat jangka panjang.”

Kak Yong, seorang pekerja sosial yang terlibat dalam operasi bantuan berkata "Sebagai seseorang yang terlibat dalam usaha bantuan banjir selama bertahun-tahun, saya telah menyaksikan secara langsung kesan buruk banjir terhadap masyarakat, khususnya di kampung yang terjejas. Apabila banjir melanda, penduduk kehilangan bukan sahaja rumah tetapi juga sumber pendapatan utama. Ramai yang bergantung kepada pekerjaan sebagai penoreh getah atau yang bekerja di ladang kelapa sawit tidak mempunyai pendapatan selama berbulan-bulan, bermula dari November hingga Tahun Baru Cina. Tempoh tiada pendapatan yang berpanjangan ini menjerumuskan keluarga ke dalam ketidaktentuan kewangan dan kesusahan. Lebih-lebih lagi, kesan kesihatan akibat banjir adalah teruk. Pendedahan kepada air banjir yang kotor sering membawa kepada penyakit di kalangan penduduk kampung, termasuk demam dan masalah kulit.

Dalam menghadapi kesukaran seperti itu, bantuan dan sokongan daripada individu persendirian dan NGO seperti The Hope Branch menjadi suar harapan bagi komuniti ini. Setiap bantuan yang diberikan adalah dialu-alukan. Ia adalah talian hayat bagi keluarga yang bergelut untuk menghadapi kesan berpanjangan daripada bencana banjir seperti itu."

Di sebalik usaha bantuan segera, The Hope Branch komited untuk memberi bantuan yang berterusan di Kelantan. Lawatan akan datang dirancang untuk Kg Pulau Teluk Renjuna, Kg Pulau Tonging, Kg Pulau Pantai Hj Nikmat, dan Kg Jubakar Darat. Lawatan ini akan menangani cabaran berterusan yang disebabkan oleh banjir, mempamerkan dedikasi The Hope Branch kepada sokongan masyarakat jangka panjang.

The Hope Branch menyeru orang ramai untuk berganding bahu dalam menyokong inisiatif bantuan banjir yang sedang dijalankan di Pantai Timur. Sumbangan, sama ada melalui derma, sukarela atau meningkatkan kesedaran, boleh memberi kesan yang ketara kepada kehidupan mereka yang terjejas. The Hope Branch menjemput individu untuk melawat halaman media sosialnya (@thehopebranch.my) untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana mereka boleh menyumbang dan memberi impak positif.

Ikuti misi bantuan The Hope Branch, dan jadilah sebahagian daripada usaha kolektif untuk membawa harapan dan sokongan kepada komuniti.

Untuk maklumat lanjut, layari @thehopebranch.my.

 


Comments

Popular posts from this blog

VAKSIN DENGGI QDENGA® TAKEDA DILANCARKAN DI MALAYSIA BAGI KEGUNAAN INDIVIDU BERUSIA 4 TAHUN DAN KE ATAS

BOOST BANK MELANCARKAN APLIKASI BANK DIGITAL ‘EMBEDDED’ DENGAN RASMI KEPADA RAKYAT MALAYSIA